24 Januara, 2024

Sastanak s predstavnicima Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

U Federalnom ministarstvu kulture i sporta 23. 1. 2024. godine održan je sastanak s predstavnicima Udruženja  likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali Azra Lojo Hajro, načelnica odjeljenja za naučnoistraživački rad i Marko Frančešević, stručni saradnik za kulturu. U ime Ministarstva i ministrice Sanje Vlaisavljević upućena je dobrodošlica i čestitka na imenovanju novoizabranoj predsjednici ULUBiH-a Almi Suljević. Izraženo je zadovoljstvo da Udruženje u svom dugogodišnjem radu prvi put na čelu ima predsjednicu kao i opredjeljenje ministarstva da radi na razvijanju svake od umjetničkih djelatnosti te značaju razgovora radi unapređenja rada.

Predsjednica Alma Suljević i sekretar Denis Jeina predstavili su program za 2024. godinu koji podrazumjeva inovirane, ali i kontinuirane aktivnosti koje ovo udruženje tradicionalno uspješno realizira bez obzira na poteškoće na koje nailazi u svom radu. Također su izrazili zadovoljstvo na dosadašnjoj saradnji sa Ministarstvom u kojem osjećaju dobrodošlicu kao i podršku i zainteresovanost za njihov rad.

Predsjednica je podsjetila na izložbe koje obilježavaju značajne datume Bosne i Hercegovine, Revijalnu izložbu likovnih umjetnika, izložbu Mali format, izložbu Collegium Artisticum kao i Trešnjevu nedjelju u Počitelju i Internacionalnu likovnu koloniju Počitelj koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta, brine o fundusu umjetničkih djela i prikuplja značajan novi fond. ULUBIH je jedno od najstarijih strukovnih udruženja koje već 77 godina okuplja umjetnike, afirmira i unapređuje oblast likovne umjetnosti u Bosni Hercegovini.

Razgovarano je i o unapređenju buduće saradnje i novim projektima koji u fokus stavljaju mlade umjetnike te njihovu promociju kroz projekat  „Salon mladih“  koji je također višestruko značajan. U fokusu razgovora bila je i problematika nezaposlenosti mladih kao i briga i podrška za starije članove Udruženja koji su svojim imenima i radom doprinjeli da ovo udruženje sačuva dignitet i kontinuitet postojanja.