27 Juna, 2024

Sastanak predstavnika Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine sa federalnom ministricom kulture i sporta

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević održala je danas sastanak sa predstavnicima Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine. Na sastanku su prisustvovali Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak”, Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod”; Nazif Salčin, generalni sekretar Bošnjačke zajednice kulture „Preporod”, Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta” i Elma Softić Kaunitz, generalna sekretarka Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija”. Na sastanku su također prisustvovale Mirela Milićević Šečić, pomoćnica za kulturu i Sanja Arnautović, stručna savjetnica za ustanove i udruženja u području kulture.

Na sastanku se razgovaralo o budućim projektima i programima temeljnih kulturnih organizacija u Bosni i Hercegovini, načinu njihovog finansiranja, te rješavanju statusnih pitanja ovih društava. Ministrica Vlaisavljević istaknula je važnost ovih organizacija kao čuvara bogate kulturne baštine i tradicije naroda Bosne i Hercegovine te naglasila kako će Ministarstvo nastaviti pružati podršku u njihovom finansiranju.

Također je upućena zajednička poruka o značaju podržavanja projekata koji promiču njegovanje kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine, uz puno poštivanje osobitosti svakog od kulturnih i nacionalnih identiteta u zemlji.

„Podrška ovim organizacijama nepohodna je kako bi se očuvala i promovisala kulturna baština svih naroda u Bosni i Hercegovini. Nastavićemo raditi na jačanju međukulturne saradnje i razumijevanja,“ naglasila je ministrica Vlaisavljević.