4 Septembra, 2012

Saopcenje za javnost. Prijem za Fudbalsku reprezentaciju beskućnika BiH

pic01Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan primio je u utorak, 04. septembra, predstavnike Fudbalske reprezentacije beskućnika Bosne i Hercegovine, Elmedina Škrebu, selektora i Damira Šišića, člana Fudbalske reprezentacije beskućnika BiH.

Tema sastanka bila je učešće Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu reprezentacija beskućnika u malom fudbalu od 6. do 14. oktobra u Meksiku.

Svjetsko prvenstvo reprezentacija beskućnika u malom fudbalu je međunarodni sportski projekt koji su 2003. godine pokrenuli socijalni radnici iz Austrije i Škotske. Njihova ideja je bila da pronađu jezik koji mogu razumjeti svi beskućnici svijeta, a fudbal se pokazao kao pravo rješenje.

Na prvenstvu u Meksiku učestvovat će 56 muških i 16 ženskih reprezentacija. Reprezentativci BiH su štićenici kolektivnih centara i bivši ovisnici o drogama. Igrači mogu nastupiti na samo jednom svjetskom prvenstvu kako bi što više socijalno ugroženih i marginalizovanih pojedinaca prošlo kroz ovo takmičenje. Za selekciju Bosne i Hercegovine nastupit će igrači iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Doboja i općine Doboj Istok. 

Selektor Elmedin Škrebo se zahvalio ministru Kaplanu na podršci Federalnog ministarstva kulture i sporta radu selekcije te pružanju finansijske podrške za odlazak bh. reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Meksiku.

Ministar Kaplan je zaželio sretan put selektoru i igračima te ostvarenje što boljeg rezultata.

{loadposition like}