16 Marta, 2022

Priznanja najuspješnijim sportistima za ostvarene rezultate u drugoj polovini 2021. godine

Sportisti09 00000003Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, i federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, danas su, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu,  uručili ukupno 76 priznanja sportistima, trenerima i kolektivima. Priznanja su uručena za izuzetne ostvarene rezultate u drugoj polovini 2021. godine, za što su u Budžetu FBiH osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 408.500 KM.

Velika mi je čast, da u manje od pola godine, budem opet ovdje u društvu s našim najboljim sportistima. Ova Vlada je u proteklim godinama izdvojila više od 15 miliona KM za podršku sportu, a značajna sredstva su dodjeljena i iz federalnih javnih preduzeća. Naš cilj je uvećati iznose sredstava za sport. Istovremeno, naša obaveza je da, pored prepoznavanja i nagrađivanja najuspješnijih, stvaramo bolje uslove svim talentima kako bi što spremniji odlazili na velika takmičenja. Vođeni time, u ovogodišnjem budžetu smo, između ostalog, planirali i osam miliona KM za izgradnju bazena u Mostaru, rekao je premijer Novalić.

Istakao je da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, za iznimne sportske uspjehe u 2021. godini ukupno izdvojila 678.500 KM, 270.000 KM za rezultate postignute u prvoj polovini i 408.500 KM za postignute rezultate u drugoj polovini prošle godine.

Ministrica Dujmović je rekla da je cilj Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta da podupire i povećava sredstva kako za sport, tako i za kulturu.

Na taj način ćemo najbolje pokazati da nam je stalo do vas i da cijenimo ono što postižete na europskim i svjetskim natjecanjima. Vaši uspjesi su na ponos svima nama i trudit ćemo se osigurati dodatna sredstva kako bismo i vas dodatno motivirali da postižete još bolje rezultate, rekla je ministrica Dujmović.

Premijer Novalić i ministrica Dujmović uputili su nagrađenim sportistima  i njihovim trenerima čestitke na postignutim uspjesima, uz želju da i dalje ostvaruju rezultate ponosno noseći zastavu Bosne i Hercegovine diljem svijeta.

 Sportisti04 00000003

Sportisti09 00000003

Sportisti013

Sportisti014

Sportisti017

Sportisti019