6 Juna, 2016

Posjet ministrice Dujmović manastiru Žitomislić

{loadposition like}

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Tomislav Martinović posjetili su manastir Žitomislić, gdje su sa igumanom Danilom Pavlovićem razgovarali o nastavku obnove prostorija koje se nalaze u sklopu ovog objekta.

06062016 2

Tom prilikom iguman Danilo je kazao kako je potrebno nastaviti obnovu muzeja ikona i umjetnina koje ovaj manastir posjeduje kako bi bile adekvatno sačuvane i predstavljene javnosti. Manastir u Žitomislićima ima veliku zbirku ikona i umjetničkih djela koji datiraju od 16. do 19. stoljeća i to je, zapravo, jedna od tri velike zbirke ikona u BiH.

– Sredstvima koje smo ranije dobili od Federalnog ministarstva kulture i sporta i od pojedinačnih donatora uspjeli smo obnoviti kuću u kojoj će biti smješteni muzej, suvenirnica i dvorana za prijem gostiju. Kako bi građevinski radovi u muzeju bili završeni, potrebno je, prema procjeni građevinske tvrtke, oko 36 tisuća konvertibilnih maraka i još otprilike toliko za unutarnje uređenje – istaknuo je iguman Danilo.

Ministrica Dujmović kazala je da Federalno ministarstvo kulture i sporta ima puno planova, te da je, kroz Zavod za zaštitu spomenika kulture sa svoje stručne strane, a dijelom i skromnom financijskom potporom, podržavalo projekt obnove manastira Žitomislić i svih drugih spomenika nacionalne i kulturne baštine.

– Sredstva kojima raspolaže ovo ministarstvo su minorna u odnosu na potrebe koje bi trebale biti prepoznate, kako bi svi projekti bili adekvatno potpomagani – izjavila je ministrica.