20 Maja, 2024

Novi javni poziv za akciju Young european Heritage Makers (Mladi kreatori evropske baštine) za 2024. godinu

Organizacijski tim Dana evropskog nasljeđa sa zadovoljstvom obavještava zainteresovane korisnike da je objavljen novi javni poziv za akciju Young european Heritage Makers (Mladi kreatori evropske baštine), kao i Vodič za koordinatore i mentore.

Young european Heritage Makers je poseban program u okviru manifestacije Dani evropskog nasljeđa koji predstavlja mogućnost za mlade ljude da se aktivno uključe i promovišu svoju lokalnu kulturne i historijske znamenitosti. Program se odnosi na priče koje mladi ljudi mogu istražiti i predstaviti kroz fotografiju, video, likovno djelo ili pisano svjedočanstvo.

Uloga mentora (učitelja, bibliotekara, muzejskih timova, itd.) jeste da uokvire aktivnost, ne da intervenišu u proces nastanka i istraživanja nasljeđa koji će voditi mladi kreatori.

Aplikacijski obrazac će biti dostupan od 1. septembra na web stranici Dana evropskog nasljeđa: https://www.europeanheritagedays.com/

Podsjećamo, centralna tema ovogodišnjih Dana evropskog nasljeđa je „Putevi, mreže, veze“. Za sva dodatna pitanja zainteresovani se mogu obratiti na e-mail adresu: Sergei.Bazarya@coe.int