20 Maja, 2024

Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika otvorili izložbu “U susret noći muzeja”

S ciljem obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja i evropske noći muzeja, a u čast muzejske zajednice širom svijeta, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Ministarstva, otvorili su izložbu pod nazivom “U susret Noći muzeja”.

Izložba je postavljena u Ministarstvu, a riječ je o dokumentaciji, projektima i fotografijama iz bogatog Arhiva Zavoda za zaštitu spomenika. Naime, stručnjaci Zavoda, vodeći poslijeratnu obnovu objekata kulturno historijskog naslijeđa, izložbom su željeli predstaviti faze obnove teško oštećenih muzejskih objekata.

Ministrica Sanja Vlaisavljević je na izložbi istakla važnost otvaranja arhiva Zavoda za zaštitu spomenika svim zainteresovanima: “Želim pozdraviti uvažene prijatelje, suradnike, kolege iz ICOMOS-a koji su s nama, studente i studentice Arhitktonskog fakulteta u Sarajevu i njihove profesorice i sve vas koji ste danas u našem Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Krajem prošle godine smo obećali da ćemo naše Ministarstvo otvoriti u doslovnom smislu. Ova izložba pokazuje da Arhiv našeg Zavoda služi svima, a ponajviše studentima i studenticama koji su danas s nama. Ovo je druga izložba koju pravimo, a koja je utemeljena na blagu koje naš Zavod ima pa mogu slobodno reći da ima muzejsku vrijednost. To je blago koje treba biti otvoreno i dostupno svakog dana. Mi koji imamo odgovornost u ovoj instituciji i u svim muzejima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini treba da muzeje otvorimo, približimo ih i najmlađima i najastarijima, te da ono što njegujemo od zaborava i njima uvijek bude dostupno. Mnogo toga je uništeno, ali mnogo toga nije i na nama je da to čuvamo i njegujemo i učinimo dostupnim svima”, pručila je ministrica.

Direktor Zavoda za zašitu spomenika Robert Stergar naglasio je da izložba ima poseban značaj za Zavod jer ova ustanova svoje početke veže za Zemaljski muzej:

“Muzej je iznjedrio Zavod za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa BiH, koji je u svom početku imao svoje kancelarije upravo u Zemaljskom muzeju. Izložbom želimo i pružiti podršku muzejima, njihovim radnicima, kustosima, arheolozima, koji predano rade na zaštiti našeg identiteta”, kazao je Stergar.

Stručna savjetnica za kulturno i arheološko naslijeđe u Zavodu za zaštitu spomenika, Lamija Abdijević navela je da je izložba kreirana kao vid podrške muzejima koji obilježavaju Međunarodni dan muzeja:

“Mi godinama sarađujemo sa muzejima i radili smo na obnovi Zemaljskog muzeja, koji se obnavljao dugo godina poslije rata, zatim Vile Mandić, odnosno Olimpijskog muzeja, Šarića kuće u Stocu, Despića kuće i Hamama u Mostaru”, kazala je Abdijević.

Za muzički dio programa bile su zadužene učenice Srednje muzičke škole Sarajevo, sopranistica Ema Durić, Merjem Mehanović na flauti i Naida Ljevaković na klaviru, trio iz klase profesorica Svjetlane Kosorić, Ane Pokrklić i Vedrane Mujkić.