6 Marta, 2024

Ministrica Vlaisavljević i predstavnice Udruženja „Mali heroji“ i „Ambasadori olimpijskih planina“ o inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u kulturne i sportske aktivnosti

U Ministarstvu je organizovan sastanak ministrice Sanje Vlaisavljević s predstavnicama Udruženja „Mladi heroji“ i „Ambasadori olimpijskih planina“, Amrom Bubicom i Selmom Bojičić.

Tema sastanka bila je  ideja o saradnji pomenutih Udruženja s Ministarstvom, s ciljem inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u sportske aktivnosti prilagođenje njihovim potrebama što je u praksi istakle su gošće pokazalo pozitivne efekte. Namjera zajedničkih projekata je da, kroz različit spektar aktivnosti, djeca s poteškoćama u razvoju, ali i njihove porodice, „otkriju osnažujuću i iscjeljujuću moć fizičke aktivnosti“, istakle su Bubica i Bojičić.

Ministrica Vlaisavljević ukazala je na važnost uljučivanja djece s poteškoćama u razvoju u sve aspekte društvenog života, te istakla spremnost Federalnog ministarstva kulture i sporta da u tom procesu, u skladu s mogućnostima, pruži punu podršku.

Djeca treba da su centar zbivanja i sudjeluju u promjenama uvjeta života, a nadležne institucije treba da daju punu podršku tim promjenama.