11 Novembra, 2022

Izložbom fotografija „Mostovi i stari gradovi“ i svečanom dodjelom diploma učesnicima programa „Mladi i naslijeđe“ obilježeni „Dani europskog naslijeđa“ u Sarajevu

DSC 0114Izložbom fotografija „Mostovi i stari gradovi“ juče su u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, u Galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante, obilježeni „Dani europskog naslijeđa 2022“ u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tako smo nakon programa obilježavanja i izložbi u Žepču, Livnu i Bihaću i publici u Sarajevu prezentirali bar djelić onog čime raspolaže Zavod za zaštitu spomenika.

Na otvaranju izložbe prisutnim gostima obratio se direktor Zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović, a za muzički dio programa bili su zaduženi Anamarija Marić i Aladin Nuspahić.

Izložba „Mostovi i stari gradovi“ za sarajevsku će publiku biti otvorena do 15. novembra 2002. godine.

           Isti dan, u Galeriji Roman Petrović svečanom dodjelom diploma nagrađenim učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje radove o bosanskohercegovačkom kulturnom naslijeđu, te priznanja i zahvalnica nastavnicima i školama za učešće u programu „Mladi i naslijeđe“ završen je ovaj tradicionalni program „Dana europskog naslijeđa“ namijenjen mladima. Ovogodišnja tema „Održiva kulturna i prirodna baština – tradicija, budućnost i mladi“ imala je svrhu da podstakne učenike na istraživanje i prezentaciju kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Svi radovi pristigli na adresu Federalnog ministarstva kulture i sporta posvjedočili su iskrenoj posvećenosti i poznavanju kulturno-historijskog blaga naše zemlje, koje su učenici predstavili u formi crteža, maketa, eseja, fotografija, videozapisa, literarnih radova…

Nagrađenim učenicima programa „Mladi i naslijeđe“ diplome su uručili direktor Zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović i načelnica Službe za naučno-istraživački rad u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Azra Lojo – Hajro.

Učenici i nastavnici sarajevskih škola, Gimnazije Obala i Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije s Ilidže,  bili su domaćini učesnicima programa „Mladi i naslijeđe“ koji su stigli iz drugih gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Domaćini i gosti zajedno su obišli užu gradsku jezgru Sarajeva, te posjetili Vijećnicu, Muzej grada Sarajeva i Despića kuću.

Nakon Sarajeva, program obilježavanja „Dana europskog naslijeđa 2022“  nastavlja se u Mostaru i Tuzli.

 {gallery}11112022{/gallery}

 {gallery}11112022a{/gallery}