8 Novembra, 2022

Izložbom „Stari mostovi i gradovi“ u Galeriji sarajevskog Franjevačkog samostana Sv. Ante nastavlja se program obilježavanja manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2022“

stari mostovi

Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno, s ciljem zaštite, afirmacije i promocije kulturne baštine, organizira manifestaciju Dani europskog naslijeđa 2022”, ove godine pod motom Održiva baština”.

           Tim povodom, u Galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante, u četvrtak, 10. 11. 2022. godine s početkom u 12:00 sati, bit će otvorena izložba Zavoda za zaštitu spomenika Stari mostovi i gradovi”. Prilika je to da na 26. izdanju ove manifestacije, prezentiramo bar djelić onog čime od osnivanja do danas raspolaže Zavod za zaštitu spomenika, koji djeluje u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Tako će posjetioci u Sarajevu imati priliku pogledati reprodukcije crno-bijelih fotografija kamenih mostova s lokaliteta  Arslanagića most u Trebinju, Kozja ćuprija kod Sarajeva, Most na Žepi, Most u Klepcima kod Čapljine, Most u Konjicu, Most u Kožetini kod Ustikoline i Rimski most na Ilidži, te starih gradova s lokaliteta Stari grad u Srebreniku, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Stari grad u Ljubuškom, Stari grad Vidoški u Stocu, Stari    grad Visoki, Stari grad Bobovac kod Vareša i Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša.

Nakon otvaranja izložbe, u Galeriji Roman Petrović u 15:00 sati bit će organizirana dodjela diploma nagrađenim osnovcima i srednjoškolcima iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine, u okviru programa „Mladi i naslijeđe“.

         Podsjećamo, ovogodišnja manifestacija „Dani europskog naslijeđa 2022“  započela je u Žepču, 24. oktobra 2022. godine, izložbom fotografija iz arhiva Zavoda za zaštitu spomenika „Stećci“, te originalnih crteža arhitekte Josipa Pospišila „Josip Pospišil – gradovi, motivi, detalji“. Program je, dan kasnije, nastavljen u Livnu, gdje je publika u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica imala priliku premijerno pogledati izložbu fotografija „Stari mostovi i gradovi“, koju će Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika od četvrtka prezentirati i publici u Sarajevu.

Izložba „Stari mostovi i gradovi“ u glavnom će bosanskohercegovačkom gradu biti otvorena do 15. novembra, nakon čega će biti prezentirana i publici u Mostaru i Tuzli.