21 ožujka, 2024

UNESCO – Poziv za dostavljanje kandidatura za Svjetsku prijestolnicu knjige 2026. godine

Programom Svjetska prijestolnica knjige, UNESCO odaje priznanje gradovima koji daju potporu kreativnost, obrazovanje i znanje kroz knjige i čitanje. Svjetska prijestolnica knjige se bira na jednogodišnje razdoblje, počevši od 23.4. povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Gradovi proglašeni UNESCO-vom prijestolnicom knjige treba da poduzmu aktivnosti s ciljem poticanja kulture čitanja, pismenosti, slobode izražavanja i međunarodne razmjene. Kroz svoje programe gradovi se obvezuju da će tijekom razdoblja od 12 mjeseci implementirati aktivnosti koje su definirali u aplikaciji.

Aplikacije za Svjetsku prijestolnicu knjige podnosi se UNESCO-u do 10. 5. 2024. godine isključivo putem online platforme. S ciljem dobijanja neophodnog zvaničnog pisma potpore Državnog povjerenstva BiH za UNESCO, zainteresirani gradovi treba da putem nadležnog ministarstva dostave Povjerenstvu prijedlog planiranih aktivnosti i proračuna za kandidaturu, najkasnije do 10. 4. 2024. godine.

Detaljne informacije o pozivu za dostavljanje kandidatura za Svjetsku prijestolnicu knjige 2026., uključujući kriterije, uvjete, smjernice i pristup online platformi su dostupni na sljedećoj web stranici:

https://www.unesco.org./en/world-book-capital-network

Rok za dostavu aplikacija je 10. 5. 2024. godine.