29 studenoga, 2023

Šetnica na Obali: Nastavak obilježavanja Dana europskog nasljeđa uz sevdalinku u izvedbi Fondacije “Sevdah”

Federalno ministarstvo kulture i športa danas je na šetnici Obala Maka Dizdara nastavilo obilježavanje Dana europskog nasljeđa, a tema današnjeg programa bila je “Sevdalinka”.

“Mogu reći da sam sretna što nastavljamo s našom manifestacijom. Posebno hvala predstavnicima medija koji su očito prepoznali značaj onog što radimo” poručila je na početku današnjeg druženja ministrica Sanja Vlaisavljević.

“U ime svih uposlenih želim zahvaliti što svake srijede podržavate ono što radimo. Danas ćemo uživati u sevdalinci, izvornoj pjesmi iz duše bosanskog naroda” poručio je savjetnik Damir Bunoza.

Načelnica Odjela za znanstveno-istraživački rad Zavoda za zaštitu spomenika, Azra Lojo-Hajro, osvrnula se na važan jubilej koji se obilježava ove godine: “Cijela godina posvećena je nematerijalnoj baštini pod motom Živa baština. Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine Proslava traje cijelu godinu, a Federalo ministarstvo kulture i športa slavi i obilježava od rujna mjeseca kada smo, u potpuno drugačijem konceptu, počeli realizirati Dane europskog nasljeđa, čime se zaista možemo hvaliti”.

Sevdalinku su danas na šetnici pjevali i svirali članovi Fondacije „Sevdah“: Damir Galijašević na harmonici, Senad Kačar na gitari, sazlija Namir Mašić, te vokali Elmedina Laličić i Safet Bučo.

Fondacija  ”Sevdah” organizacija je koja se bavi očuvanjem i afirmacijom sevdaha i sevdalinke kao duhovne prepoznatljivosti bosanskohercegovačkog života, a osnovni cilj joj je njegovanje bosanskohercegovačkog duha u glazbenoj umjetnosti, sa posebnim akcentom na sevdalinku.

U programu je sudjelovao i desetogodišnji talentovani dječak, Ahmed Nur Mehmetović, koji je recitovao pjesmu „Sunce tuđeg neba“.