26 siječnja, 2024

Predstavnica Ministarstva, Berisa Mehović, na centralnoj Komemorativnoj akademiji Jevrejske zajednice u BiH povodom 27. siječnja, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Jevrejska zajednica u BiH i Jevrejska opština u Sarajevu, u suradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH organizovali su 25. 1. 2024. godine Komemorativnu akademiju u  prostorijama Jevrejske opštine Sarajevo, na kojoj je u ime Federalnog ministarstva kulture i športa prisustvovala stručna savjetnica, Berisa Mehović.

Centralna komemorativna akademija održana je u povodu 27. siječnja – Dana sjećanja na žrtve Holokausta. Program obilježavanja je počeo polaganjem cvijeća na Spomen obilježje žrtvama nacističkog progona, na starom jevrejskom groblju “Borak” u Kovačićima.

Centralna komemorativna akademija, u prostorijama Jevrejske opštine Sarajevo započela je prigodnim muzičkim programom u kojem je učestvovala sopranistica Vedrana Šimić uz klavirsku pratnju Milana Lucića.

Potom je hazen Jevrejske opštine u Sarajevu, Igor Kožemjakin izgovorio Molitvu za žtrve nacističkog progona, a nakon toga se pozdravnim govorom prisutnima obratio Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, koja je govorila o važnosti obilježavanje ovog dana, navodeći da se, uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtava, trebaju jačati snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele.