14 studenoga, 2023

Pozorište mladih Sarajevo: Premijera muzičko – scenske predstave “Londonske priče”

Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i športa nazočili su premijeri muzičko -scenske predstave za djecu pod nazivom “Londonska priča”, upriličenoj 13. 11. 2023. u Pozorištu mladih u Sarajevu u organizaciji Udruge za internacionalni razvoj muzike, teatra i multimedije. Riječ je o šestoj teatarskoj produkciji ove Udruge koja je okupila ansambl talentovane djece od osam i četrnaest godina.

Radnja predstave smještena je u London u 19. stoljeće i koncipirana je prema motivima romana “Oliver Twist”, engleskog romanopisca Charles Dickensa. Predstava je društveno-odgovornog karaktera i svojom tematikom skreće pažnju na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja. Projekt je namijenjen djeci i nekomercijalnog je karaktera.

Kreativni tim predstave čine: lider projekta Alma Ferović-Fazlić, reditelj Riad Ljutović, koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić i inžinjer zvuka Momčilo Lađević. Tijekom devetomjesečne edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić. Glavne uloge tumače Darjan Božinović, Aldin Tucić, Armin Omerović i Ana Marija Tomić.

Pored dječjeg glumačkog ansambla u predstavi sudjeluju i učenici Odsjeka za klasični balet Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” iz Sarajeva.

Federalno ministarstvo kulture i športa je dalo financijsku potporu realizaciji ove predstave koja je donijela osvježenje na teatarsku scenu mladih.