21 studenoga, 2023

Održana promocija pojmovnika najvažnijih ustavnih koncepata u BiH „Citizens, Constitution, Europe“

Dana 20. studenog 2023. godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u organizaciji Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Italijanske ambasade, održana je promocija pojmovnika „Citizens, Constitution, Europe“ namijenjenog akademicima, članovima međunarodne zajednice, diplomatima i svim građanima zainteresiranim za ustavno pravo.

Prisutnima su se obratili veleposlanik Italije u BiH Marco Di Ruzza, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevo Zinka Grbo, a o samoj knjizi detaljnije su govorili urednica Maja Sahadžić (Sveučilište u Utrechtu) i urednici Damir Banović (Pravni fakultet u Sarajevu) i Dejan Vlaški (Univerzitet u Banjoj Luci).

Pojmovnik „Citizens, Constitution, Europe“ čini 35 odrednica koje uključuju pojmove poput federalizma, veta, kantona, fundamentalnih prava, europskih integracija, a dostupan je na tri službena jezika u BiH i na engleskom jeziku putem web platforme https://www.balcanicaucaso.org/eng/Projects2/Bosnia-and-Herzegovina-the-Constitution-and-EU-Accession/Citizens-Constitution-Europe.

Promociji pojmovnika je prisustvovala djelatnica Federalnog ministarstva kulture i športa, Bjanka Alajbegović.