23 veljače, 2024

Ministarstvo: Ministrica Sanja Vlaisavljević na sastanku s umjetnicima Adisom Fejzićem, Hannom Dujmović i Rebekom Abdagić

U Federalnom ministarstvu kulture i športa 22. 2. 2024. godine organiziran je sastanak ministrice Sanje Vlaisavljeljić i umjetnika Adisa Fejzića, Rebeke Abdagić i Hanne Dujmović. U ime Ministarstva, na sastanku je sudjelovao i Marko Frančešević iz Sektora za kulturno-povijesno nasljeđe i kulturu.

Umjetnici su zahvalili ministrici na prijemu i prigodi da prezentiraju svoj rad, govore o planovima za budućnost, ali i o izazovima i problemima koji su, u nastojanjima da stvaraju umjetnička djela, istakli su, „slojevita“. Naglasili su da je susret ujedno i prvi poziv resornog ministra da razgovaraju o položaju umjetnika.

Kao trenutno dva primarna problema naveli su „nedostatak adekvatnog prostora za rad u kojem bi umjetnici mogli ispoljiti kreativnost“, te „iznimno komplikovane procedure za izvoz umjetnina koje je neophodno ispoštovati u nekoliko institucija kako bi djela privremeno ili trajno izvezli van granica Bosne i Hercegovine“.

Minisitrica Vlaisavljević poželjela je gostima dobrodošlicu u Federalno ministarstvo kulture i športa, istakavši kako ovu instituciju mogu smatrati svojim domom. Shodno navedenom, a u cilju rješavanja jednog od problema, izložbenog prostora u kojemu bi mogli prezentirati svoja djela, ministrica je umjetnicima i njihovim kolegama predložila da, bez ikakve naknade, izlažu svoja djela upravo u, hramu kulture, Federalnom ministarstvu kulture i športa. Podsjetila je da je prvu izložbu u Ministarstvu već organizirala Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti, te je za tu namjenu prilagođen ambijent Ministarstva, a na hodnicima i u sali Ministarstva ugrađena je galerijska rasvjeta.

Na sastanku je razgovarano i o pokretanju inicijative bh. umjetnika s ciljem skraćivanja bespotrebno dugih procedura za dobijanje dozvola za izvoz umjetničkih djela, kako bi se, na višim razinama, pokušale urediti zakonske olakšice u ovoj oblasti, na zadovoljstvo svih.

Umjetnici su se usuglasili da će pokrenuti inicijativu da prirede prvu zajedničku izložbu u Ministarstvu.