5 prosinca, 2023

In memoriam: Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

Istaknuti bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora te znanstveni radnik u oblasti jezika, Hadžem Hajdarević, preminuo je u 67. godini.

Objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proze, kolumni i eseja.

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, ermenski, talijanski, turski, ukrajinski i druge jezike.

Za prvu knjigu pjesama “Seobe obala” dobio je nagradu Trebinjskih večeri poezije (1982.) i nagradu “Svjetlosti”, a za “Pjesme ponornice” nagradu “Skender Kulenović” (1996.).

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo, 2007), koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike (Sarajevo, 2013). Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Porodici, prijateljima i kolegama iskrena sućut u ime ministrice Sanje Vlaisavljević i Federalnog ministarstva kulture i športa.