18 Juna, 2019

Evropska sedmica sporta

beactivebeactivelogo

Svake godine od 23. do 30. septembra milioni sportskih profesionalaca, entuzijasta, stručnjaka i udruženja iz cijele Evrope – i šire – okupljaju se da učestvuju u jednoj od najvećih sportskih inicijativa u svijetu: „Evropskoj sedmici sporta“ pod sloganom #Beactive. Sedmica je za svakoga, bez obzira na dob, pozadinu ili nivo kondicije, a pomaže pojedincima, javnim vlastima, sportskom pokretu, organizacijama civilnog društva i privatnom sektoru da sarađuju u oblasti sporta.

Predvođena Evropskom komisijom i organizirana od strane nacionalnih koordinatora i sportskih partnera širom Evrope, Sedmica promovira aktivan stil života kroz razne proslave i događaje. Prošle godine je Bosna i Hercegovina po prvi put imenovana kao članica zemalja zapadnog Balkana.

Koordinaciono tijelo na nivou BiH za „Evropsku sedmicu sporta“ čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Sve navedene institucije su bile dužne da predlože aktivnosti sa kojima će se predstaviti na „Evropskoj sedmici sporta“.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je prošle godine za partnera u realiziranju „Evropske sedmice sporta“ imenovalo Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“. Kroz košarku, stoni tenis i boćanje, djeca sa poteškoćama su uspješno promovirala Sedmicu.

U tekućoj godini obilježava se 5. godišnjica Evropske sedmice sporta koja će biti najveća do sada, a događaje će podržati 47 partnerskih udruženja iz 41 zemlje članice – u koje spadamo i mi. Ove godine prijavili smo dvije manifestacije u dva različita grada, a to su: naš prošlogodišnji partner Udruženje „OAZA“ Sarajevo i Brdsko – biciklističko udruženje MTBA iz Mostara. Ukupan broj učesnika ove godine ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta bit će cca 225.

U vezi sa imenovanjem #Beaktivnih ambasadora koji su tipično poznate sportske ličnosti u okviru Evropske sedmice sporta 2019. godine, Federalno ministarstvo kulture i sporta je imenovalo Ivana Klepića, prvaka Evrope u karateu, reprezentativca Bosne i Hercegovine i člana Univerzitetskog karate kluba Neretva Mostar.

 

 

Vođeni sloganom „BeActive“, članovi Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“ su uzeli učešće i na ovogodišnjoj Evropskoj sedmici sporta. Sportska manifestacija se odvijala u sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“, kroz različite sportske aktivnosti prilagođene osobama sa intelektualnim poteškoćama, kao što su: fudbal, stolni tenis i boćanje. Na taj način su obilježili i posvetili dan Evropskoj sedmici sporta i pokazali da itekako žele biti aktivni #BeActive. Na ovaj način željeli su i povećati svijest društva o kapacitetima osoba sa intelektulanim poteškoćama u razvoju kroz sportske aktivnosti, razvijanje sportskog duha, osjećaja samopouzdanja i ravnopravnosti u sportskim aktivnostima.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

U okviru „Evropske sedmice sporta“ je u Mostaru održana centralna sportska manifestacija i to u saradnji sa Brdsko – Biciklističkim udruženjem MTBA iz Mostara pod nazivom „Uspon na Velež“. Cilj ovog sportskog događaja je da pruži poticaj i izazov svim rekreativcima i sportistima da pokušaju ostvariti uspjeh i popeti se na planinu Velež, kao i da se potakne masovnost bavljenja sportom. Mogućnost biranja između dvije sportske aktivnosti, kao što su pješačenje i brdski biciklizam otvara vrata svim učesnicima da na taj način promoviraju sport kao zdrav način života.

Manifestaciji se odazvao veliki broj sportista, rekreativaca i dio najmlađe populacije. U jutarnjim satima pješaci i biciklisti su se zaputili sa mostarskog Lučkog mosta ka vrhu Brasina na planini Velež. Svim učesnicima su podijeljene upute sa mapama kretanja na kojima se nalaze punktovi sa osvježenjima. Uspon na Velež trajao je pet sati i uspješno je realiziran.

1a

2a 

3a

4a

5a

6a

7a

8a

9a