19 Juna, 2019

Promoviran Zbornika radova Federalnog ministarstva kulture i sporta „Lepenička dolina“

dani

Zbornik radova Federalnog ministarstva kulture i sporta “Lepenička dolina“ promoviran je jučer u Kiseljaku uz prisustvo brojnih gostiju i predstavnika medija.

Riječ je o svojevrsnoj kruni projekta Dani europskog naslijeđa koji je o temi „Prošlost i budućnost kulturne baštine Lepeničke doline“ realiziran u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici u septembru 2018. godine.

Ovom prilikom, prisutnim gostima u hotelu Bank, obratila se federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, izrazivši zadovoljstvo zbog promocije Zbornik radova te zahvalila svim akterima koji su učestvovli u realizaciji projekta Dani europskog naslijeđa u Lepeničkoj dolini. „Federalno ministarstvo kulture i sporta , u suradnji s ostalim strukturama društva, nastavit će voditi sustavnu kulturnu politiku, uz nastojanje, da i pored različitih teškoća, kulturni sektor bude kvalitetniji i uspješniji u svakom pogledu“, istakla je ministrica Dujmović.

Na predstavljanju Zbornika gostima su se obratili i načelnici općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak, Renato Pejak, Sabahudin Klisura i Mladen Mišurić Ramljak. Oni su naglasili značaj ovakvih manifestacija u cilju promoviranja i očuvanja kulturnog naslijeđa, ali i unapređenja turističke ponude tog kraja.

Publikacija u kojoj su objedinjeni radovi eminentnih domaćih i međunarodnih stručnjaka sadrži 13 radova koji svojom raznolikošću potvrđuju da je Lepenička dolina, na čijem prostoru su, uz ostalo, smještena dva drevna franjevačka samostana, prostor bogatog kulturnog naslijeđa koje je dio i evropskog naslijeđa, istakla je urednica Zbornika, Negra Selimbegović.

 O Zborniku su govorili i prof.dr. Lejla Nakaš, profesorica s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dobitnica Povelje za doprinos očuvanju i obnovi kulturnog i povijesnog naslijeđa Federalnog ministarstva kulture i sporta te Milo Jukić, novinar i publicist. Oboje su i autori radova objavljenih u Zborniku.

Profesorica Nakaš bavila se istraživanjem djelovanja sv. Jakova Markijskog u BiH, a Milo Jukić vještinom potkivanja jaja koju stoljećima njeguju kreševski kovači. „Zaista je mnoštvo razloga zbog kojih je Zbornik s radovima koji obrađuju kulturno naslijeđe Lepeničke doline vrijedno imati jer čitajući ga sasvim sigurno uvjerit ćete se koliko je bogatstvo kulturnog i povijesnog naslijeđa ovog kraja“, kazala je prof.dr. Lejla Nakaš prolazeći kroz radove autora objavljenih u Zborniku.

„Po svome sadržaju, ovaj će Zbornik, uvjeren sam, za kulturno naslijeđe zainteresirati laike, a stručnjacima ponuditi neka nova saznanja“, kazao je Milo Jukić koji je također govorio o publikaciji ističući posebno angažiranje mladih autora s ovog područja.

Pored stručnjaka, o kulturnom naslijeđu u sklopu manifestacije Mladi i naslijeđe, koji je neizostavni segment manifestacije Dani europskog naslijeđa, pisali su i učenici osnovnih i srednjih škola s područja cijele Federacije BiH, a autori najboljih su nagrađeni.

Vjerujemo da će radovi objavljeni u Zborniku pokazati stručnjacima, naučnicima, istraživačima, donosiocima odluka na svim nivoima vlasti, mladima te široj javnosti bogato kulturno – historijsko naslijeđe naših predaka, kulturnu tradiciju i ljepotu Lepeničke doline s ciljem njihovog očuvanja, valorizacije, zaštite i promoviranja.

           Podsjećamo, Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno realizira manifestaciju Dani europskog naslijeđa od 1997. godine s ciljem promoviranja bosanskohercegovačkih kulturno-historijskih vrijednosti kao i promoviranja kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene povezanosti. Također, namjera je ukazati na važan ekonomski doprinos kulturno – historijskog naslijeđa u kulturnom i kreativnom sektoru, kao i naglasiti ulogu kulturne baštine u kreiranju politika unutar i van Bosne i Hercegovine.

 

IMG 4886 2 450x600

IMG 4926 450x600

IMG 4938 450x600

IMG 4975 800x600

IMG 4980 800x600

IMG 5011 800x600