15 Novembra, 2023

Po prvi put u Ministarstvu održana panel diskusija o grafitima i muralima

U okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa, danas je u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta održana panel diskusija o muralima i grafitima u javnom prostoru. U diskusiji su sudjelovali predstavnici institucija: Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Ilidža i umjetnici Benjamin Čengić, Srđan Marković i Adnan Hamidović Frenkie, kao i profesori fakulteta iz oblasti dizajna i umjetnosti.

Diskusiju je moderirala Aida Bičakčić, kustosica kolekcije Ars Aevi, koja je na samom početku naglasila da je suština ovog susreta kreiranje sinergije između stručnjaka iz oblasti zaštite kulturne baštine i umjetničke scene.

Ministrica Sanja Vlaisavljević je pozdravila sudionike i istakla kako je „raduje što Federalno ministarstvo kulture i sporta zaista postaje hram kulture i sporta zahvaljujući ovakavim događanjima i da će se razgovori i saradnja s umjetnicima u Ministarstvu nastaviti i ubuduće“.

Na kraju panel diskusije je zaključeno da je potrebno sistemsko rješenje i izrada elaborata o lokacijama za oslikavanje murala sa svim uslovima i mjerama kako bi se očuvala baština i zaštićena historijska jezgra. Sistemsko rješenje je potrebno kako na kantonalnom, tako i na federalnom nivou. Zaključeno je da je potrebno ojačati komunikaciju i saradnju institucija, kao i komunikaciju sa umjetnicima i obrazovnim institucijama. Dati su prijedlozi o postavljanju legalnih prostora za grafite kako bi se spriječilo ispisivanje na dobrima baštine.