14 Septembra, 2018

Završena 22. manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

{loadposition like}

Iza ministarstva kulture i sporta Federacije BiH je još jedna uspješno realizirana 22. po redu manifestacija „Dani europskog naslijeđa“. Ove godine domaćin je bila Lepenička dolina, općine Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Pod sloganom „Spoj prošlosti i budućnosti“ sudionici dvodnevne manifestacije obišli su neke od povijesnih lokaliteta i institucija te se uvjerili u iznimno bogatstvo kulturnog i povijesnog naslijeđa ovog područja. Uz kreševske kovačnice u kojima se sačuvala vještina potkivanja jaja, jedinstvena u svijetu, srednjovjekovno selo Vranke u Kreševu, nekropolu stećaka u Kiseljaku sa stećnog kneza Radoje, Atik džamiju u Fojnici, te drevne Franjevačke samostane u Kreševu i Fojnici s vrijednim muzejskim zbirkama i knjižnim fondovima i arhivima neprocjenjive vrijednosti, Lepenička dolina je nezaobilazna destinacija svima koji žele upoznati kulturu i povijesti naroda koji žive u BiH. „Lepenička dolina zaista ima što ponuditi kad je u pitanju kulturno i povijesno naslijeđe. Neprocjenjivo bogatstvo kojim raspolaže treba sačuvati i predstaviti široj javnost. A upravo je to i bio glavni cilj manifestacije u čijoj organizaciji smo imali veliku podršku općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica, čelnika općina ali i zaljubljenika u kulturno i povijesno naslijeđe ovog kraja“, istaknula je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH.

O naslijeđu Lepeničke doline govorilo se i na znanstvenom skupu u čijem radu su sudjelovali eminentni stručnjaci, povijesničari i predstavnici kulturnih i znanstvenih institucija iz cijele BiH, ali i inozemstva. U svojim izlaganjima predstavili su više tema od života katolika u Lepeničkoj dolini kroz povijest, kulturno- povijesne osobenosti ove regije, preko pojedinih lokaliteta, običaja i ljudi do kulturog i povijesnog naslijeđa u fuknciji razvoja turizma. Zaključci s Okruglog stola su da je Lepenička dolina jedan od najzanimljivih lokaliteta kad je u pitanju kulturno- ovijesno naslijeđe kao i da je ovo područje nedovoljno istraženo. Doprinos istraživanju i afirmiranju kulturnog naslijeđa cijele Federacije BiH kroz projekt „Mladi i naslijeđe“ dali su učenici 254 Osnovne i Srednje škole iz 71 mjesta u F BiH. Oni su na Natječaj ministarstva kulture i sporta na temu „ Naše naslijeđe- spoj prošlosti i budućnosti“ poslali oko 750 radova, literatnih, likovnih, dokumentarističkih, skultptura, maketa i video uradaka. Nagrađeni su najbolji, a posebne nagrade dobile su škole koje su pobrale dvo dva i više priznanja.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ u Lepeničkoj dolini završena je dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa BiH. Ove godine dobitnici su bili prof.dr. Lejla Nakaš s Filozofskog fakultata u Sarajevu. Dobitnih povelje je Akademija znanosti i umjestosti BiH. Prvo znanstveno djelo ove ustanove zahvaljujuće kojemu je iz statusa Društva prešla u Akedemiju upravo je knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. Povelju za obnovu i očuvanje kultnor i povijesnog naslijeđa dobili su i Franjevački samostani sv. Katarine u Kreševu i Duha svetoga u Fojnici. „Ovo je priznanje svim franjevcima koji su kroz stoljeća čuvali i sačuvali vrijedne eksponate koji svjedoče o načinu života, kulturi i povijesti ne samo katolika već i svih naroda koji žive u BiH, a ujedno i poticaj da nastavimo skupljati i čuvati naše kulturno i povijesno blago“, istaknuo je primajući Povelju fra Miro Relota, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici. Poticaj čuvanju i promociji kulutrno povijesnog naslijeđa održavanjem mafistacije u Lepeničkoj dolini potvrdili su i načelnici Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, Sabahudin Klisura, Renato Pejak i Mladen Mišurić Ramljak. Naglašavajući kako su ove tri općine zajedničkom suradnjom i radom još jednom položile test dobrog domaćina, ministrici kulture i sporta Zori Dujmović uručili su prigodan dar, srebrni medaljon s likom Kraljice Katarine Kosače.