12 Septembra, 2018

Kreševo: Ministrica kulture i sporta F BiH Zora Dujmović otvorila „Dane europskog naslijeđa“

{loadposition like}

Pod sloganom „Spoj prošlosti i budućnosti“ manifestacija se danas i sutra održava u Lepeničkoj dolini.

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u općinama Lepeničke doline Kreševu, Kiseljaku i Fojnici danas i sutra održava se 22. po redu manifestacija „Dani europskog naslijeđa“.

Program je počeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka smještene između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, nastavio se u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

12092018 1

Proglašavajući 22. po redu manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, istaknula je kako je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje. „Koristim ovu priliku zahvaliti se svim institucijama i pojedincima koji svojim radom i trudom doprinose očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa naše zemlje. Posebno me raduje veliko zanimanje mladih koje je najbolja garancija da ćemo to veliko blago sačuvati“, istaknula je ministrica Dujmović, otvarajući „Dane europskog naslijeđa“ u Lepeničkoj dolini. Okupljenima se pored ministrice Dujmović obratio i fra Darko Drljo, gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu. On se zahvalio svim franjevcima koji su kroz stoljeća čuvali i sačuvali neprocijenjivo kulturno i povijesno blago BiH. „Uz Samostan sv. Katarine u Kreševu najveći čuvari kulturnog i povijesnog blaga u ovim našim krajevima su i Franjevački samostani u Fojnici te Kraljevoj Sutjesci“, kazao je kreševski gvardijan. Svečanost otvorenja „Dana europskog naslijeđa“ nastupima su upotpunili Marija Pervan i Ivan Buljan, članovi kreševske podružnice HKD „Napredak“. Oni su izveli izvornu svatovsku pjesmu iz Kreševa „Lijepa Pava u kovilju spava“ te „Pjesmu rastanka“ u narodu poznatiju po stihovima „Ne klepeći nanulama“..

12092018 2

Nakon otvorenja, program „Dana europskog naslijeđa nastavio se obilaskom sela Vranci u Kreševu, obilaskom spomenika kulture u Fojnici te dodjelom nagrada učenicima Osnovnih i Srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta „Mladi i naslijeđe“.

12092018 3

Program se nastavlja sutra u Kiseljaku znanstvenim skupom na kojemu će se govoriti o baštini Lepeničke doline te podjelom Povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno- povijesnog naslijeđa BiH.