20 Novembra, 2023

Zavod za zaštitu spomenika: Projekat tekućeg održavanja – zamjena vanjske stolarije Zavičajnog muzeja Visoko

Na osnovu detaljnih smjernica Zavoda za zaštitu spomenika i izrade oglednih primjera profila,  izrađena je vanjska stolarija – prozori na objektu Zavičajnog muzeja u Visokom. Originalni prozori iz 1902. godine, „kutijasti“ drveni s jednostrukim ostakljenjem, se zbog oštećenja i nemogućnosti reparacije zamjenjuju novoizrađenim koji su tehnička replika originalnih u smislu oblikovno-stilskih karakteristika, materijala, dimenzija profila i ostalih elemenata što je rezultiralo identičnim proporcijama drvenih profila i ostakljenih površina.

Nakon izrade elaborata o energetskoj efikasnosti objekta i obezbjeđenju sredstava od Grada Visokog za prvu fazu radova koji obuhvataju zamjenu vanjske stolarije – prozora, direktorica Muzeja gđa. Đenana Ganić je zatražila od Zavoda smjernice kao i nadzor nad izvođenjem radova.

Originalni prozori su nekoliko puta restaurirani a orijentisani na istočnu stranu prema ulici Jalija su bili velikih oštećenja usljed djelovanja atmosferilija i izloženosti saobraćaju. Optimalno funkcionisanje objekta, odnosno zahtjevi za poboljšanjem energetske efikasnosti, uzet je u obzir u zamjeni vanjske stolarije na način da je neophodno da prozori budu izrađeni kao replika postojećih originalnih prozora sa ostakljenjem vanjskih krila termoizolacionim staklom dok je unutrašnje ostakljenje jednostruko. Izvođač radova je firma Vizija d.o.o. iz Visokog a radovi na zamjeni vanjske stolarije – prozora završit će u toku mjeseca novembra.

Prva faza obuhvata reparaciju i konzervaciju jedne pozicije – prozora koji je zadržan originalan i ulaznih originalnih vrata koja će se raditi prema posebnom Projektu.