20 Septembra, 2013

Zatvoreni ovogodišnji Dani evropskog naslijeđa – „Živa sjećanja“

{loadposition like}

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, a u saradnji sa Centrom za kulturu Goražde, 17. manifestacija „Dani evropskog naslijeđa“ organizirana je u Goraždu.

Povodom deset godina od usvajanja UNESCO-ve Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa, u Maloj sali Centra za kulturu održano je Međunarodno stručno savjetovanje o nematerijalnom kulturnom naslijeđu na temu „Živa sjećanja“, uz učešće eminentnih stručnjaka u ovoj oblasti.

Pozdrav učesnicima skupa uputili su Predrag Mitrović, pomoćnik ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu, Mubera Čavčić, v.d. direktor J.U. Centar za kulturu Goražde, te Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde.

Razgovarano je o definiranju i identificiranju nematerijalnog kulturnog naslijeđa, fenomenu tekije na Buni, istraživanju i zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa u okviru muzejske djelatnosti, ulozi Instituta za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu te ulozi ICTM Nacionalnog komiteta Bosne i Hercegovine u zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Za provedbu načela Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini bila su korisna iskustva gostiju iz Hrvatske (Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Instituta za etnologiju i folkloristiku) sa kojima je razgovarano o nematerijalnom kulturnom naslijeđu kao jednom o najznačajnijih odrednica kulturne i nacionalne identifikacije i o mjerama državne uprave u zaštiti i očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

U okviru svečanog dijela manifestacije održana je ceremonija dodjele povelja za doprinos u očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine koje su ove godine uručene redovniku Zvonku Martiću, koreografu Reufu Ibrahimagiću i predsjednici CIOFF-a za Bosnu i Hercegovinu, Anki Raič te Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adil Zulfikarpašić u Sarajevu i domaćinu manifestacije Centru za kulturu Goražde.

 

{loadposition danieunas2013}

Izveden je i prigodan program sa napjevima muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, a potom je uslijedilo otvaranje izložbe pod nazivom „Voda i drvo“ autorskog dvojca Zvonke Martića i Jasmina Fazlagića, sa motivima narodnih nošnji naroda Bosne i Hercegovine u prirodnom ambijentu. Ovim je ukazano na bogatstvo i neophodnost očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa naše zemlje.

U okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, tradicionalno je organiziran i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem su učestvali učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH.

Naime, tema ovogodišnjeg programa za mlade bila je Stari zanati i igre iz mog kraja, a na konkurs je pristiglo više od 400 likovnih, dokumentarističkih, literarnih i video radova osnovaca i srednjoškolaca.

Nagrađeni učenici iz 22 škole su biti gosti manifestacije u Goraždu, a diplome i zahvalnice uručili su im federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan i kantonalni ministar obrazovanja, nauke i kulture Bosanko-podrinjskog kantona, Dževad Adžem.

Učenici i nastavnici Osnovne škole „Avdo Smajlović“ pripremili su prigodan zabavni program, a u Centru za kulturu Goražde otvorena je i izložba najboljih radova.