17 Septembra, 2013

Goražde domaćin ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa

{loadposition like}

Na današnjoj press konferenciji, koja je povodom Dana evropskog naslijeđa, organizirana u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, prezentiran je ovogodišnji program manifestacije, koja će 19. septembra biti upriličena u Goraždu.

Ministar Salmir Kaplan je objavio imena pojedinaca i institucija, dobitnika Povelja za očuvanje i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa. „Ove godine posebna pažnja je posvećena očuvanju nematerijalne baštine te nam je zadovoljstvo objaviti da su dobitnici povelja za poseban doprinos u ovoj oblasti predsjednica CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) za Bosnu i Hercegovinu, Anka Raič, koreograf Reuf Ibrahimagić i redovnik Zvonko Martić. Dobitnici povelja su i Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić i Centar za kulturu Goražde, koji je i ovogodišnji domaćin manifestacije“.

Dani evropskog naslijeđa Press

Povod za temu ovogodišnje manifestacije Dani evropskog naslijeđa je obilježavanje desete godišnjice usvajanja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

U okviru manifestacije će biti organizirano i Međunarodno stručno savjetovanje o nematerijalnom kulturnom naslijeđu, o čemu će govoriti stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. „Nematerijalna baština je najosjetljiviji dio kulturnog naslijeđa, najpodložnija je utjecajima medija i globalizacije, te joj se mora posvetiti posebna pažnja“, istakao je danas pomoćnik ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu, Predrag Mitrović.

Dani evropskog naslijeđa 2013 Goražde - PlakatZavod za zaštitu spomenika, koji djeluje pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, također će dati poseban doprinos ovogodišnjoj manifestaciji. „Zavod će objaviti stručnu publikaciju pod nazivom Naše starine, čime će biti nastavljena šezdesetogodišnja tradicija izdavanja ove, među stručnjacima i institucijama značajne publikacije o zaštiti spomenika“, najavila je direktorica Zavoda, Lidija Mićić.

U okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, tradicionalno se organizuje i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem učestvuju osnovne i srednje škole Federacije BiH.

Tema ovogodišnjeg programa za mlade je Stari zanati i igre iz mog kraja, a na konkurs je pristiglo više od 400 likovnih, dokumentarističkih, literarnih i video radova osnovaca i srednjoškolaca. „I ove godine učenici i njihovi nastavnici pokazali su veliki kreativni interes za ovu temu, bio je izuzetno težak posao odabrati najbolje, ali smo se ipak morali odlučiti za radove učenika iz 16 osnovnih i devet srednjih škola“, istakla je načelnica Centra za mlade, Azra Lojo Hajro.

Nagrađeni učenici će biti gosti manifestacije u Goraždu, a diplome će im biti dodijeljene na ceremoniji u Osnovnoj školi „Avdo Smajlović“, gdje će biti i otvorena izložba najboljih radova.

Do sada su Dani evropskog naslijeđa uspješno organizirani na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine (u Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, Sarajevu, Konjicu i Tešnju), a Goražde će, ove godine, prvi put biti domaćin manifestacije koja se obilježava u cijeloj Evropi.