6 Februara, 2024

Upriličen sastanak s predsjednikom Udruženja muzičkih i baletnih pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine

U Federalnom ministarstvu kulture i sporta, 5. 2. 2024. godine, održan je sastanak  stručne savjetnice za ustanove i udruženja u oblasti kulture u Ministarstvu, Sanje Arnautović i predsjednika Udruženja muzičkih i baletnih pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine, Mustafe Mujbegovića.

U ime ministrice Sanje Vlaisavljević i Ministarstva, gospodinu Mujbegoviću upućena je dobrodošlica, nakon čega je predstavljen rad Udruženja u ovoj godini.

Poseban akcent stavljen je na aktivnosti koje su održane u Sarajevu od 4. do 7. januara 2024. godine u okviru 26. Seminara muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga na kojem su predavači bili eminentni profesori iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz učešće 110 učenika i studenata muzike i baletne umjetnosti, te više od stotinu profesora.

Najavljene su i aktivnosti za predstojeći period od kojih je istaknuto održavanje 26. Federalnog takmičenja učenika i studenata muzike na kojem se u periodu od 15. do 19. aprila 2024. godine, očekuje učešće 800 učenika i studenata muzike iz cijele Federacije BiH.

Inače, Udruženje muzičkih i baletnih pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine djeluje od 1998. godine i okuplja četrdeset muzičkih obrazovnih ustanova s više od 700 muzičkih pedagoga iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Osnovni ciljevi Udruženja su kontinuirano unapređenje pedagoškog rada članova, savjetodavna saradnja s resornim kantonalnim ministarstvima i afirmacija tradicionalne i savremene kulturne i muzičke vrijednosti Bosne i Hercegovine.

U okviru konstruktivnog razgovora razmatrani su i dalji projekti, te mogućnost saradnje Ministarstva i Udruženja.