11 Novembra, 2015

UNESCO – Dostava nominacija za nagradu „Jikji Memory of the World Prize“ (rok za dostavu nominacija: 25.11.2015. godine)

{loadposition like}

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi sa objavljenim pozivom za dostavu nominacija za UNESCO nagradu „Jikji Memory of the World Prize“.

UNESCO/Jikji Memory of the World nagrada je uspostavljena kako bi se obilježilo upisivanje Buljo jikji simche yojeol, najstarije postojeće knjige štampane pokretnim metalnim slovima, na UNESCO Memory of the World registar.

Ova nagrada se dodjeljuje svake dvije godine pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama za značajan doprinos u očuvanju i dostupnosti dokumentarnog naslijeđa kao zajedničke baštine čovječanstva. Nominacija se podnosi popunjavanjem nominacionog obrasca.

Sastavni dio svake nominacije treba da bude pismena preporuka na engleskom jeziku koja između ostalog treba da sadrži opis postignuća kandidata u ovoj oblasti, informacije o rezultatima rada kandidata i obrazloženje na koji način je rad kandidata doprinio očuvanju i dostupnosti dokumentarnog naslijeđa.

Nominacioni obrazac i prateće dokumente je potrebno dostaviti na engleskom jeziku uz prevod na jedan od službenih jezika u upotrebi u BiH Državnoj komisiji BiH za saradnju sa UNESCO-m, do 25.11.2015. godine na sljedeću adresu:

Ministarstvo civilnih poslova BiH – Državna komisija BiH za saradnju sa UNESCO-m
Trg BiH 1, 71000 Sarajevo
Sa naznakom: „Nominacija za UNESCO/Jikji nagradu“

Kompletna informacija o uvjetima i načinu prijave dostupna je na sljedećem linku: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/unescojikji-prize/