12 Marta, 2024

Umjetnica Alisa Teletović po drugi put predstavila BiH na Internacionalnoj izložbi u Dubaiju

Alisa Teletović, ekspresivna i figurativna umjetnica, po drugi put je predstavila Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj izložbi u Dubaiju pod UNESCO pokroviteljstvom, a u saradnji sa Zeearts Galery Dubai.

U prelijepom ambijentu The Palace, One&Only Royal Mirage, 5. marta 2024. godine, predstavilo se 108 zemalja i umjetnica iz čitavog svijeta. Tema je bila inspirativna inkluzija. Radovi s kojima se Alisa Teletović predstavila su Michice minijature, njih dvanaest.

“Minijature ‘Lica’ su hrabro stale uz velike slike. Njihov je zadatak da naglase razlike i sličnosti svih ljudi na svijetu i pokažu složenost nas samih i društva u kojem živimo. Kroz naša lica, na kojima se vrlo često oslikava naše stanje, simboliziraju kontinuitet mog kreativnog putovanja, istražujući ekspresivne mogućnosti kombinovanih tehnika/medija u području moderne umjetnosti i slikarstva. Rad Inspire Inclusion, tj. Lica, služe kao snažan izraz naših najdubljih emotivnih stanja, sadržavajući krhkost, nadu i naglašenost empatije za različitost“, kazala je Teletović.

Umjetnica je dodala da, kada se suočavamo s negativnim aspektima društvene stvarnosti, stvaralački čin se pojavljuje kao utočište slobode, zahtijevajući odgovornost i ljubav prema svima. Male minijature, kao velike promjene, koje bi otvorile našu percepciju.