19 Marta, 2015

Skulptura “Wi-Fi arhitrav” postavljena na Obali Maka Dizdara ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta

{loadposition like}

U Sarajevu je 19. marta 2015. godine na Obali Maka Dizdara postavljena savremena skulptura u formi stećka, uvaženog bh. umjetnika Adisa Fejzića.

Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti je otkupila navedenu skulpturu, koja je dio Fejzićevog opusa o stećcima koji za cilj ima povezivanje bosanskohercegovačke prošlosti i budućnosti putem historijskih i umjetničkih simbola.

Na prijedlog autora, a uz saglasnost Fondacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta, odlučeno je da odgovarajuće mjesto za skulpturu „Wi-Fi arhitrav“ bude upravo Obala Maka Dizdara.

Skulptura je u osnovi diptih, dimenzija 2 x (200x50x70) i nazvana „Wi-Fi arhitrav“, gdje nepostojanje arhitrava i postojanje „nevidljive“ konekcije ukazuje na čovjekovu potrebu za komunikacijom kao i potrebu društva da uspostavi dijalog sa svojom prošlosti i budućnosti. Na sve četiri strane skulptura su simboli: antropomorfna niša – simbol duše, Abrahamov pečat, Drvo života, presjek ljudske DNK koji oblikom podsjeća na sunce i srce, uz stihove Goethea (o srcu) i Maka Dizdara (o suncu), koji su ispisani bosančicom. Tu je i savremeni motiv u obliku zaslona telefona koji na svakoj strani ima drugu znakovitu poruku: Be to unlock, Feel to unlock, Think to unlock i Act to unlock.

Na pres-konferenciji povodom svečanog predstavljanja skulpture govorili su: Jasmin Duraković, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, profesori Dubravko Lovrenović i Besim Spahić, Gorčin Dizdar i autor Adis Fejzić. Profesor Lovrenović je naglasio da su stećci „najbosanskija“ bosanska pojava, a profesor Spahić upozorio da upravo ovakva djela otvaraju mogućnost da se premosti kulturno-komunikacijski jaz na ovim prostorima. Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije Mak Dizdar, „Wi-Fi arhitrav“ je opisao kao djelo koje „transformira srednjovjekovno naslijeđe nanosima savremenosti“.

Instalacija „Wi-Fi arhitrav“ ujedno je jedan je od najboljih primjera prakse Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i potvrda važnosti njenog djelovanja.