2 Novembra, 2023

Zavod za zaštitu spomenika: Redovan konzervatorski nadzor nad izvođenjem radova na fasadi objekta „Beledije“

Na osnovu rješenja broj: 07-36-4-3212-3/23, o imenovanju lica za vršenje povremenog konzervatorskog nadzora nad izvođenjem radova na fasadi objekta „Beledije“ u ulici Brodac broj 2 u Sarajevu, stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, zajedno sa svim učesnicima u građenju, radi na realizaciji ovog složenog, konzervatorsko-restauratorkog posla. Radovi su u punom zamahu, sa nizom nepredviđenih i neočekivanih problema specifičnih za radove na značajniom historijskim objektima i objektima koji su pod zaštitom države.

Stručni tim Zavoda, svojim iskustvom, sugestijama, prijedlozima, odobrenjima i stalnim prisustvom nastoji stvoriti uslove kako bi se ovaj značajni objekat uradio na najstručniji, i najkvalitetniji način, bez obzira na niz otežavajućih i ograničavajućih okolnosti. Rješenja oko izbora kolorita, načina konzervacije ukrasnih vijenaca, detalja pokrivanja limom i odabira kvalitete materijala samo su jedan mali segment u cjelokupnom doprinosu Zavoda ovom projektu.

Radovi se odvijaju u kvalitetnoj, stručnoj i kolegijalnoj atmosferi i rezultati polako ali sigurno, dobijaju željeni tok uz poštivanje ugovorenih obaveza i vremenskog trajanja.