16 Maja, 2022

Ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović u Mostaru predstavio monografiju „Razgovor s Radimljom” Miroslava Palamete i Mire Raguža

IMG 1507 1U Mostaru je u četvrtak, 12. svibnja 2022. godine u organizaciji Ogranka Kluba žena HNŽ-a Udruge Hrvata BiH „Prsten” i JU „Radimlja” održano predstavljanje monografije „Razgovor s Radimljom“ autora Miroslava Palamete i Mire Raguža, u nakladi JU „Radimlja”.

Pored autora, ovu dvojezičnu fotomonografiju, koja se sastoji od tekstualnog dijela, koji podrazumijeva znanstveno utemeljenu studiju s pregledom mapa i kratkim opisom svakog spomenika, te mnoštva fotografija, predstavili su ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović i ravnateljica JU „Radimlja“ Maja Lopin.

Ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović istaknuo je kako je ovim projektom završeno ponovno prebrojavanje stećaka te je sada ukupno 135 stećaka, a ne 133 kako se godinama mislilo i kako je ušlo u stručnu literaturu.

Vujnović je nadalje istaknuo kako smatra da je ovo zaista jedno epohalno djelo kad su u pitanju monografije i stećci, naglasivši kako smatra da je „Radimlja“ svojom kvalitetom, sadržajem i fotografijama nadmašila sve ostale.

– U monografiji se može naći 479 fotografija Radimlje sa stećcima, slikane u četiri godišnja doba. Snimanje je trajalo preko dvije godine, plus produkcija godinu dana, plus tekstovi i na kraju dok smo pronašli financijska sredstva, jer je bio iznimno skup projekt, sve skupa trajalo je neke četiri i po godine. Prvo predstavljanje bilo je na Radimlji 19. srpnja 2019. godine pod otvorenim nebom. – kazao je Vujnović.

Jedan od autora monografije Miro Raguž naglasio je da mu je drago što je imao privilegiju sudjelovati u ovom projektu. „U ovoj monografiji, stećke sam tretirao kao namještaj. Kada nešto tretirate kao namještaj, to znači da vertikale, trebaju biti vertikale, horizontale trebaju biti horizontale. Ne velikim plohama, a ima ih dosta, korištenjem širokokutnog objektiva, koji bi to eventualno mogao snimiti, nije dolazilo u obzir, jer bi se sve na periferiji fotografije deformiralo. Kao kad snimate selfie, jedino je „fin” onaj u sredini, a oni sa strane su „debeli” dodao je Miro Raguž, autor fotografije i dizajna.

Drugi autor, Miroslav Palameta, kazao je kako ova monografija znači i svojevrsnu konzervaciju navedenog objekta.

– Ova monografija će potrajati, nadamo se, i snimci s nje duže nego stećci koji nisu ničim zaštićeni, oni su zapravo upropašteni različitim konzervacijama i lošim pokušajima da se to uradi. Tako da, ova monografija znači i svojevrsnu konzervaciju tog objekta koji je značajan. Ona je središte galaksije stećaka, dakle sunce među nekropolama. – naglasio je Palameta.

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja u BiH. Na nekropoli se nalazi 135 stećaka, od kojih su 63 ukrašena. Od 2002. godine nekropola je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a od 2016. godine uvrštena je na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika.

IMG 1507 1

IMG 1513

IMG 1523

IMG 1526