20 Novembra, 2015

Promocijom godišnjaka „Naše starine“ te stručnim skupom, nastavljena manifestacija Dani europskog naslijeđa u Livnu

{loadposition like}

Promocijom godišnjaka Zavoda za zaštitu spomenika „Naše starine“, danas je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno nastavljena manifestacija Dani europskog naslijeđa 2015.

XXIII broj časopisa, čiji su izdavači Federalno ministarstvo kulture i športa i Zavod za zaštitu spomenika, sadrži šest posebno tretiranih stručnih oblasti, sa ukupno 23 stručna teksta djelatnika Zavoda i vanjskih suradnik, izjavila je na današnjoj promociji direktorica Zavoda za zaštitu spomenika, Lidija Mićić.

Promotori Naših starina na ovogodišnjoj manifestaciji Dani europskog naslijeđa bili su Anja Bogojević, povjesničarka umjetnosti i asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te Marija Marić Baković, arheolog i djelatnica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.

Potom je upriličen stručni skup pod nazivom „Značaj, zaštita i očuvanje gange“.

{loadposition 20112015-1}

 

Gosti, ugledni znanstvenici, podijelili su sa prisutnima vrijedna saznanja o ovom, tradicijskom narodnom muzičkom obliku.

Prisutne je, na početku skupa, pozdravila federalna ministrica kulture i športa, Zora Dujmović.

„Cilj nam je da adekvatno prezentiramo kulturnu povijest i podcrtamo značaj zaštite i očuvanja sveukupnog kulturnog naslijeđa koje trebamo sačuvati za buduće generacije. Za mjesto održavanja ovogodišnje manifestacije s razlogom je izabran Franjevački samostan i muzej Gorica, stjecište duhovnosti. Djelovanje Franjevačkog reda u Bosni i Hercegovini neodvojivo je od povijesti naše zemlje. Stoljećima su bili centri kulturnih djelatnosti sa velikim zanimanjem za život ljudi i njihove tradicijske kulture. Prihvatanjem ovog domaćinstva još jednom su pokazali spremnost da budu aktivni sudionici kulturnih dešavanja“, izjavila je ministrica Zora Dujmović.

Prisutnim gostima u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno, obratio se i načelnik Općine Livno, Luka Čelan, poželjevši im srdačnu dobrodošlicu u Livno.

U okviru okruglog stola, čiji je uvodničar i moderator bio savjetnik ministrice kulture i športa, Mate Bandur, govorili su povijesničar i etnograf, Anđelko Mijatović te profesorica etnomuzikologije i socijalne antropologije, Ankica Petrović. Prisutnim gostima su se također obratili i predsjednica Sekcije CIOFFA-a za Bosnu i Hercegovinu, Anka Raič, predsjednik UHAKUD-a u Bosni i Hercegovini Vedran Vidović, i etnoglazbenik, Jure Miloš.

O planu aktivnosti na zaštiti i očuvanju gange, govorili su šef Ureda UNESCO-a u BiH, Siniša Šešum i viša stručna savjetnica u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Mirela Hrovatin. Također, o ovoj temi govorili su i stručni suradnik u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Mate Spajić, glazbeni urednik Radija Grude, Tomislav Matković i karmelićanin Zvonko Martić.

Da je ganga itekako živa, potvrdili su nastupom izvorne skupine iz Gruda i Bukovice, pored Tomislavgrada.