20 Novembra, 2015

Dodjelom povelje za doprinos zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa zatvoreni Dani europskog naslijeđa u Livnu

{loadposition like}

Na prigodnoj svečanosti u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno, večeras je upriličena tradicionalna dodjela Povelja zaslužnim pojedincima i institucijama za izuzetan rad i doprinos u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja dobitnici povelja za očuvanje kulturne baštine su, istaknuta profesorica i ekspertica za etnomuzikologiju, muziku Istočne Europe i Mediterana, Ankica Petrović, povjesničar i etnograf, Anđelko Mijatović te uvažena profesorica, Rasema (Mirza) Ibrahimpašić.

{loadposition 20112015-2}

 

Među dobitnicima su ove godine i hrvatsko kulturno-umjetničko društvo iz Livna „Dinara Livno“.

Riječ je o društvu koje njeguje i pjeva gangu, a kojoj je posvećen veliki dio ovogodišnjih Dana Europskog naslijeđa.

Ovogodišnji domaćin manifestacije Dani europskog naslijeđa, Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, također je dobitnik povelje, a nagradu je preuzeo ravnatelj Muzeja i galerije, Josip Gelo. Gelo je ovom prilikom izrazio neizmjerno zadovoljstvo što se upravo Livno proteklih dana našlo u centru kulturnih dešavanja u BiH.

Povelje je laureatima uručio savjetnik ministrice kulture i sporta FBiH, Mate Bandur, koji se gostima zahvalio za prisustvo i angažman u okviru Dana europskog naslijeđa.

Za muzički dio manifestacije bio je zadužen Ladislav Džaja.