13 Decembra, 2013

Prezentacija analize stanja i potreba mladih u FBiH

{loadposition like}

Prezentacija analize stanja i potreba mladih u FBiH

Ministar Salmir Kaplan: Mladi moraju početi vjerovati u vlastite mogućnosti

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, prisustvovao je danas u Vladi Federacije BiH press konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o problemima i potrebama mladih u Bosni i Hercegovini. Osim ministra Kaplana, prisutnim predstavnicima medija obratili su se i federalni ministar obrta i trgovine, Sanjin Halimović i izvršni direktor Instituta za razvoj mladih „Kult“, Jasmin Bešić.

Istraživanja su pokazala da je zabilježen nastavak negativnih trendova u toj oblasti, problemi se i dalje produbljuju, a položaj mladih vidno pogoršava.

Ministar Salmir Kaplan je istakao kako se ova problematika može riješiti isključivo zajedničkim snagama, gdje svi sektori, ne samo vladin i nevladin, trebaju biti uključeni.

“Federalno ministarstvo kulture i sporta završilo je proceduru preimenovanja uz dodavanje u naziv ‘i mladih’ (Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih), na Vladi je usvojeno, a izglasano je i u Predstavničkom domu PS FBiH, no još se čeka na Dom naroda. Mi ipak radimo, te smo formirali novi sektor za mlade.“

Jasmin Bešić, izvršni direktor Inicijative za razvoj mladih “Kult”, napomenuo je da postoje i pozitivni primjeri, ali su nažalost rijetki. Prema njegovim riječima, mladi u Federaciji BiH jedino su u rangu sa svojim evropskim vršnjacima po dostupnosti korištenja interneta, dok je pozitivna i činjenica da mladi u Federaciji BiH konzumiraju manje alkohol nego li je to evropski prosjek.

“Mi u okviru Federalnog ministarstva kulture i sporta izdavajamo 200.000 KM za projekte mladih, što su minimalna i nedovoljna sredstva da se nešto promijeni, ali bitno je da svi doprinesemo poboljšanju. Za mlade je najvažanije da raščiste u glavi da mogu uspjeti. Samopouzdanje je osnovni preduvjet da se nešto napravi. Najlakše je mladima govoriti negativne stvari”, rekao je ministar Kaplan.

Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta za ovu godinu je razvilo program pomoći u poduzetništvu mladih u okviru kojeg je dio za pokretanje vlastitiog biznisa i zapošljavanje mladih ljudi.

“Iz novog budžeta izdvojit ćemo sredstva za mlade poduzetnike. Pomažemo im tako što snosimo troškove registracije i zakonskih obaveza zaposlenih za godinu dana”, rekao je federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Sanjin Halimić.

Institut Kult radio je ovaj izvještaj u saradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta s kojim će naredne godine raditi na izrađivanju strategije o mladima. Svako ministarstvo, međutim, imat će svoju oblast za koju će trebati napraviti dio strategije.