4 Decembra, 2013

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, organizirao prijem za predstavnike Inicijative Remembering Srebrenica iz Velike Britanije

{loadposition like}

Delegacija Inicijative za sjećanje i edukaciju o genocidu u Srebrenici Remembering Srebrenica iz Velike Britanije, koja je uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta ove godine prvi put u Londonu organizirala Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, boravi u četverodnevnoj posjeti Memorijalnom centru u Potočarima, Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Delegaciju sačinjavaju društveno angažirani mladi ljudi koji su članovi općinskih vijeća, naučnih institucija i nevladinih organizacija u Velikoj Britaniji.

Obzirom na intenzivnu saradnju Federalnog ministarstva kulture i sporta i Inicijative Remembering Srebrenica, federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, upriličio je prijem za predsjednika Inicijative dr. Azmi Wakara i članove delegacije.

Ministar Kaplan ovom prilikom je informirao goste iz Velike Britanije o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost projekta koji ima za cilj podsjećanje na genocid u Srebrenici. Također je naglasio da će Federalno ministarstvo kulture i sporta i u narednom periodu sarađivati sa organizacijom Remembering Srebrenica i činiti sve da istina o genocidu u Srebrenici bude u kontinuitetu predstavljana cijeloj Evropi i svijetu.

Zahvalio je dr. Wakaru Azmiju na svemu što čini za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnici Inicijative Remembering Srebrenica obećali su da se njihov angažman neće ograničavati samo na obilježavanje godišnjice genocida, već imaju namjeru da se organiziranjem ovakvih i sličnih posjeta zvaničnika, umjetnika i sportista iz Velike Britanije, aktivnosti vezane za podsjećanje na genocid u Srebrenici provode tokom cijele godine.