9 Novembra, 2021

Premijer Novalić i ministrica Dujmović uručili plakete za ostvarene vrhunske sportske rezultate

foto 1Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas su, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, uručili plakete sportskim kolektivima, sportistima i trenerima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na takmičenjima u 2021. godini. Uz osigurane novčane nagrade, danas su pojedinačno uručene i 62 plakete za ostvarene vrhunske sportske rezultate.

Ministrica Dujmović s korisnicima je potpisala i ugovore o dodjeli nagrada sportskim kolektivima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima za što je u Budžetu FBiH za 2021. godinu već osigurano 270.000 KM, a do kraja decembra  bit će osigurana sredstva i za one koji su rezultate ostvarili u drugoj polovini ove godine.

 Nakon uručivanja, premijer Novalić kazao je da je današnji događaj posebnim, a nagrađeni sportisti su najbolji ambasadori društva jer svijetu šalju najljepšu sliku o Bosni i Hercegovini.

 – U tom smislu ih podržavamo u svakom pogledu; u tom smislu je i današnji događaj kad su uručene nagrade sa željom da i dalje osvajaju nagrade i postižu što bolje rezultate. Najavili smo i promjene u odnosu prema sportu mada i naš dosadašnji odnos prema toj grani nije bio tako malo izražen. Saopštili smo da je unatoč percepciji, u zadnjih šest godina, samo Vlada Federacije BiH izdvojila oko 15 miliona KM, a da su i naše javne kompanije vrlo značajne iznose novca uložile u sport. Tako da od svih nivoa vlasti, ovo je svakako najizdašnija podrška sportu i mi smo danas obećali da će biti sve značajnija – kazao je premijer Novalić.

Ministrica Dujmović je kazala da su na današnji događaj pozvani predstavnici 32 kluba, sportaši i treneri, a do kraja godine će uslijediti podjela plaketa i zaključivanje ugovora sa svima koji su također postigli uspješne sportske rezultate.

 – Posebno je važno istaći, možda s dozom još veće zahvalnosti prema svima koji su danas bili s nama, da u vremenu pandemije od prošle godine, sport nije stao sigurno zahvaljujući ogromnom požrtvovanju svih koji su doprinijeli da danas imamo uspješne mlade sportaše koji nas predstavljaju na najbolji mogući način. Obećavam da će se Federalno ministarstvo kulture i sporta i ubuduće zalagati zajedno s članovima Vlade FBiH, na čelu s premijerom, da većim iznosima podržimo sportaše koji nas predstavljaju po cijelom svijetu – rekla je ministrica Dujmović.

 Tara Bohatjuk, osvajačica bronzane medalje na evropskom juniorskom prvenstvu u amaterskom boksu, izjavila je da nagrada njoj znači motivaciju za daljnji rad i da joj je cilj osvajanje medalje na olimpijadi 2024. godine.

– Mislim da naša država zaslužuje da doneseno olimpijsku medalju – kazala je ova mlada sportistkinja, pozdravljajući sve sportiste i trenere koji se naporno trude da ostvare rezultate.

 Bh. reprezentativac u taekwondou Nedžad Husić, koji je osvojio drugo mjesto na Evropskom seniorskom prvenstvu, zahvalio je, kao i Tara Bohatjuk, Vladi Federacije BiH zbog nagrada. Izrazio je zadovoljstvo što neko na ovaj način promovira mlade u sportu i takmičenjima.

 – Vjerujem da ćemo se svi kolektivno, u narednom periodu potruditi i ostvariti rezultate kako bismo našu domovinu prikazali u što boljem svijetu. Kao što je Tara rekla, težimo osvajanju olimpijske madelje, prve i jedine, koju još niko nije uspio osvojiti i vjerujem da će ova podrška Vlade Federacije BiH puno pomoći u daljem radu – kazao je Husić.

 Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 30. septembra, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela 32 odluke o nagradama sportistima, trenerima, sportskim savezima i klubovima za ostvarene vrhunske sportske rezultate.

 Za osvojena prvenstva Bosne i Hercegovine u sezoni 2020/2021. godina, nagrade od po 15.000 KM pripale su Odbojkaškom klubu Fantomi iz Sarajevo (sjedeća odbojka), Hrvatskom košarkaškom klubu Široki iz Širokog Brijega, Rukometnom klubu Izviđač iz Ljubuškog, SFK 2000 Sarajevo iz Sarajeva te Futsal clubu Mostar SG iz Mostara.

 Nagrade od po 7.000 KM pripale su Judo klubu Bosna iz Sarajeva za osvojena prva mjesta ekipno za seniore i seniorke na Prvenstvu BiH.

Taekwondo klubu Novi Grad iz Sarajeva je za osvojeno drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u kategoriji seniora nagrađen sa 22.500 KM, od čega sportista Nedžad Husić 15.000 KM, a njegov trener Haris Husić 7.500 KM.

 Za ostvarenu A olimpijsku normu za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine, plivačica Lana Pudar nagrađena je sa 5.000 KM. Njoj je pripala i nagrada od 3.000 KM za ostvaren državni rekord u disciplini 100 m delfin, a njeni treneri Alena Ćemalović i Deni Mandić nagrađeni su sa 1.500 KM.

 Za ostvarenu A olimpijsku normu za Zimske olimpijske igre u Pekingu, sa po 5.000 KM nagrađeni su reprezentativci BiH Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić. Isti iznos pripao je članu Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva Nedžadu Husiću koji je, također, ispunio A normu za OI Tokio 2021.

 Za postignuti državni rekord u brzom klizanju na Svjetskom prvenstvu, klizač Tarik Omeragić nagrađen je sa 3.000 KM, a njegov trener Nihad Bašić sa 1.500 KM.

 Član Taekwondo kluba Mladost iz Sarajeva Erol Nući, za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom klupskom prvenstvu, dobio je nagradu od 10.000 KM, a njegov trener Gzim Nući 5.000 KM.

 Za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskom boksu za juniore i juniorke, članica Bokserskog kluba Novi Grad iz Sarajeva Tara Bohatjuk nagrađena je sa 5.000 KM, a trener Redžep Halilović sa 2.500 KM.

 Članica Hrvatskog taekwondo kluba Hvojnica iz Fojnice Marija Štetić je za osvojeno drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u kategoriji seniorki, dobila nagradu od 15.000 KM, a njen trener Ivan Krajina 7.500 KM.

 Osvojeno treće mjesto na Evropskom prvenstvu u karateu i parakarateu, članu Karate kluba Student iz Tuzle Borisu Kasumoviću, donijelo je nagradu od 5.000 KM, a njegovom treneru Uni Selman Žilić 2.500 KM.

 Za postignuti državni rekord u disciplini 200 m sprint u kategoriji T11, članu Atletskog kluba osoba sa invaliditetom Novi Grad iz Sarajeva Omaru Bojčiću pripala je nagrada od 3.000 KM, a njegovom treneru Elmiru Ćerimagiću 1.500 KM.

 Članovi Streljačkog kluba Sarajevo Segmedini Bjelošević i Nedžad Džanković nagrađei su sa po 3.000 KM za postavljene državne rekorde u olimpijskoj disciplini Mix tim na Evropskom prvenstvu, a njihov trener Nedžad Fazlija dva puta po 1.500 KM.

Za osvojena prva mjesta i titule državnog prvaka BiH su nagrade od po 2.500 KM pripale atletičarima Stefanu Ćukoviću, Abedinu Mujezinoviću, Ajli Bašić, Samiru Viliću, Neiri Hadžiahmetagić, Egonu Saviću i ženskoj štafeti 4×400 (AK Sarajevo), Almi Hrnjić i Maši Garić (AK Novi Grad Sarajevo) te Ameli Trožić (AK Sana iz Sanskog Mosta).

 Nagrade od po 2.500 KM pripale su i atletičarima Amelu Tuki, Sedinu Heci, Mesudu Pezeru, Dejanu Mileusniću, Medihi Salkić i muškoj štafeti 4×400 (AK Zenica iz Zenice), kao i Mahiru Kurtaliću, Hajrudinu Vejzoviću, Rusmiru Malkočeviću i muškoj štafeti 4×100 (AK Sloboda – Tehnograd iz Tuzle).

 Plivač Nermin Memić je za državni rekord u disciplini 100 m delfin u paraplivanju nagrađen sa 3.000 KM, a njegov trener Amel Kapo sa 1.500 KM.

Nagrade od po 2.500 KM pripale su i članovima Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva Katarini Kraišnik, Irfanu Čatoviću i Ibrahimu Đonki za osvojena prva mjesta na Prvenstvu BiH.

(Izvor: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine)

foto 1

foto 2

foto 3

 foto 4

foto 5