22 Juna, 2022

Premijer Novalić i ministrica Dujmović s predstavnicima nogometnih klubova

foto 1 1655903244Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicima nogometnih klubova „Željezničar“, „Sarajevo“ i „Zrinjski“, Jusufom Tanovićem, Hajrudinom Kapetanovićem i Marijem Pandžom. Tema sastanka bila je inicijativa za pružanjem potpore vrhunskom sportu u Federaciji BiH s ciljem ublažavanja i rješavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa, koju je podržalo 50 sportskih klubova u Federaciji.

Predstavnici klubova ukazali su na gubitke koje su sportski kolektivi u Federaciji pretrpjeli uslijed pandemije, te su istakli potrebu za pronalaskom zajedničkog rješenja, uz poštivanje nadležnosti u oblasti sporta u FBiH.

Premijer Novalić i ministrica Dujmović istakli su opredijeljenost Vlade FBiH i resornog ministarstva na kontinuirano pružanje potpore unapređenju sporta u Federaciji BiH, a jedan od jasnih dokaza te opredijeljenosti vidljiv je u značajnom povećanju sredstava u ovogodišnjem Budžetu na namjenskoj poziciji Federalnog ministarstva kulture i sporta. Također su naglasili opredijeljenost na konstruktivni doprinos pronalasku najboljih rješenja za razvoj sporta u Federaciji BiH.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je da rješenju problema s kojima se susreću sportski klubovi treba pristupiti sustavno i uključiti sve nadležne organe vlasti i sportske klubove u FBiH, s ciljem unapređenja pozicije sporta adekvatnom legislativom i utvrđenim obvezama.

foto 1 1655903244