29 Decembra, 2021

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović na prijemu sa sjajnom Lanom Pudar: Bravo Lana, ponosni smo

Lana PudarPremijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, organizirali su danas u Federalnom ministarstvu kuture i sporta prijem za najbolju bosanskohercegovačku plivačicu, Lanu Pudar, nakon izuzetnog uspjeha i osvojene bronzane medalje u utrci na 200 metara leptir, na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju. Prijemu u Federalnom ministarstvu kulture i sporta prisustvovao je i Lanin tim, trenerica Alena Ćemalović i Damir Đedović, predsjednik Kluba vodenih sportova „Orka“.

          „Izuzetna nam je čast biti u društvu naše Lane i njenog tima te upućujem najiskrenije čestitke za ovaj sjajan uspjeh koji nam je svima pričinio izuzetnu radost i ponos. U nadi da je ovo tek početak izvanrednih uspjeha i medalja koje će Lana ostvajati pod okriljem zastave Bosne i Hercegovine, želim istaći da će Federalno ministarstvo kulture i sporta, u skladu sa mogućnostima, podržati Lanu i njen tim na putu ka vrhu koji joj je, očito predodređen, što je pokazala sa samo petnaest godina. Lana zaslužuje najbolje uvjete za rad i napredovanje pa obezbijediti sredstva da se to i omogući mora biti imperativ, bez obzira na tešku situaciju u kojoj smo se našli“, naglasila je ministrica Dujmović.

Lani Pudar će za osvojenu bronzanu medalju u Abu Dhabiju, biti dodijeljena sredstva predviđena Uredbom o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate.

       “Čast mi je drugi put u ovoj godini Lani čestitati izuzetan rezultat koji je postigla i ponoviti da smo svi beskrajno ponosni što nosi našu zastavu širom svijeta. Ponovit ću ono što sam već u nekoliko navrata kazao, svi se moramo ujediniti oko ideje podrške našim mladim talentima u stvaranju prijeko potrebnih uslova za njihov daljnji razvoj. Samo zajedničkim snagama možemo im dati i dobar primjer i očekivanu potporu. Dobra volja postoji, zasad pojedinačno podupiremo, koliko imamo zakonskih mogućnosti. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila je u ovoj godini više od 700.000 KM kroz Uredbu za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima. Iznosi za nagrade najboljim sportistima po planu bi trebali biti uduplani za narednu godinu. Draga Lana, još jednom ti hvala na tome što nas diljem svijeta predstavljaš na najbolji mogući način”, kazao je premijer Novalić.

 

Lana Pudar nije krila da uživa u silnoj podršci na koju je naišla nakon osvajanja medalje. „Mnogo mi znači izuzetna podrška ljudi i važnih institucija, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva kulture i sporta i mogu obećati da je ovo samo početak mojih uspjeha i dobrih rezultata. Podrška na koju nailazim svakodnevno daje mi još veći vjetar u leđa i potrudit ću se da je opravdam“, izjavila je na današnjem prijemu Lana Pudar kojoj želimo mnogo uspjeha i medalja i ubuduće.

Lana Pudar

 

FMKiS 09 copy