15 Juna, 2023

Poziv za nominacije za UNESCO-ve međunarodne nagrade za pismenost 2023

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv za nominacije za UNESCO-ve međunarodne nagrade za pismenost za 2023. godinu. Ovogodišnja tema glasi: „Promoviranje pismenosti za svijet u tranziciji: Izgradnja temelja za mirna i održiva društva“.

Nagrade čine  tri UNESCO Konfučije nagrade za pismenost koje podržavaju „promoviranje pismenosti, uključujući i funkcionalnu pismenost, korištenje tehnoloških okruženja, kao potpora odraslima u ruralnim sredinama i mladima van školskog sistema” i tri Kralj Sgiong nagrade za pismenost sa fokusom na “razvoj pismenosti na maternjem jeziku”. Nagrade se dodjeljuju svake godine pojedincima, nevladinim organizacijama i vladama kao priznanje za izuzetan doprinos u širenju pismenosti, a sponzoriraju ih Narodna Republika Kina i Republika Koreja.

Više informacija o nagradama, uvjetima kao i načinu apliciranja dostupno je na linku: https://en.unesco.org/themes/literacy/prizes/guidelines .

Dostavljanje prijava se vrši putem online platforme https://unes.co/ilp-account,  a rok je 28. 6. 2023. godine.