29 Aprila, 2022

Poziv na Svjetski forum za demokratiju – demokratija: nova nada, Strazbur

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je poziv za Svjetski forum za demokratiju – demokratija: nova nada koji će se održati u Strazburu od 7 – 9 novembra 2022.godine. Svjetski forum za demokratiju je platforma za globalni dijalog i demokratsko učešće koja unosi nove ideje u rad Vijeća Evrope i promoviše njegove principe širom svijeta.

10. izdanje Svjetskog Foruma za cilje ima istražiti ključne faktore koji doprinse nazadku demokratije, razmotiriti kako bi se oni mogli riješiti i i istražizi kakava je demokratska budućnost poželjna i moguća u intresu ljudi širom svijeta. Forum će se održati u obliku plenarnih sesija, forumskih razgovora koji će okupiti relevantne stručnjake i akademike koji će podijeliti svoja iskustva i razgovarati o tome kako poboljšati trenutnu situaciju, te forumskih labaratorija koji će omogućiti učesnicima da saznaju u revolucionarnim inicijativama koje nude odgovore na ključna pitanja na osvnu analize stvarnog uticaja i mogućnosti replikacije.

Inicijative će biti predstavljene u kratkim govorima od deset minuta i kritički ocjenjene od strane multidiscipliniranih panela i učesnika u labaratorijama. Učesnici foruma će glasati za dobitnika Nagrade za inovacije u demokratiji među predstavljenim inicijativama.

  

Za prijave na poziv je potrebno popuniti upitnik koji se nalazi na linku

https://rm.coe.int/world-forum-for-democracy-2022-labs-call-for-initiatives-/native/1680a61169

te dati upitnik prislijediti na e-mail forum_democracy@coe.int

Rok za prijavu je 15.06.2022.godine

Bilo koja javna ili privatna organizacija ima pravo da se prijavi. Jedan prezenter za odabrane inicijative bit će pozvan u Strazbur da učestvije na Forumu. Troškovi putovanja i smještaja može pokriti Vijeće Europe ukoliko bude potrebno.

Više informacija o ovome pozivu možete naći na web stranici:
https://www.coe.int/en/web/world-forum-democracy/forum-2022?fbclid=IwAR2LhPPJUPbW7Qeio3r21XUmjc1HchNr1TQcYBsgsrOjAzpXG4K0Crk9_Vo