29 Septembra, 2021

Otvoreni Dani europskog naslijeđa 2021

image00003            Izložbom fotografija iz arhive Zavoda za zaštitu spomenika „Stećci“ te plakata originalnih crteža arhitekte Josipa Pospišila „Josip Pospišil – gradovi, motivi, detalji“, danas je u Federalnom ministarstvu kulture i sporta u Sarajevu otvorena tradicionalna manifestacija „Dani europskog naslijeđa 2021. godine“.

Jubilarno, 25. izdanje manifestacije „Dani europskog naslijeđa“ koje se ove godine organizira pod motom „Sve uključeno“, prilika je da se iz arhiva Zavoda za zaštitu spomenika prezentiraju dokumenti koje ovaj Zavod baštini i čuva od osnivanja do danas. Ovogodišnji izbor su fotografije stećaka sa lokaliteta zapadne Hercegovine snimljene sedamdesetih godina te originalni crteži austrougarskog arhitekte Josipa Pospišila iz perioda od 1908. do 1911. godine.

Jubilarno, 25. izdanje Dana europskog naslijeđa, s obzirom na epidemiološke prilike, orgiziramo u malo drugačijem formatu, ali bez obzira na okolnosti željeli smo obilježiti manifestaciju koja je ranijih godina organizirana na brojnim lokacijama diljem Federacije Bosne i Hercegovine. Programi Dana europskog naslijeđa uvijek su nailazili na veliku pažnju javnosti što nam daje nadu da postoji interes za ono što je naša kulturna vrijednost. Na taj tačin cijenimo i čuvamo sve ono što su baštinili godinama prije nas, izjavila je ovom prilikom federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović. Ministrica je također istakla važnost aktivnog učešća mladih iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine, koji i ove, kao i prethodnih godina, kroz program Mladi i naslijeđe, daju svoj doprinos manifesticiji Dani europskog naslijeđa te očuvanju naše baštine.

Izložba će, u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta, u ulici Obala Maka Dizdara 2, za sve zainteresirane posjetioce biti postavljena svakim radnim danom od 10,00 do 15,00 sati, do 6.10.2021. godine.

 

image00001