28 Septembra, 2021

DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2021

slika 2FEDERALNO MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA

 

DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2021

“SVE UKLJUČENO”

SARAJEVO

29.9. – 6.10.2021.

             Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i sporta, „Dani europskog naslijeđa 2021“, bit će organizirana u periodu od 29.9 do 6.10.2021. godine pod nazivom “Sve uključeno”. Zbog trenutne epidemiološke situacije, a u želji da manifestaciju obilježimo i ove godine, odlučili smo javnosti prezentirati dvije izložbe koje će biti postavljene u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, u ulici Obala Maka Dizdara 2, svakim radnim danom od 10 do 15h u periodu obilježavanja manifestacije „Dani europskog naslijeđa“. Posjetitelji će, uz poštivanje epidemioloških mjera, imati priliku pogledati izvanrednu izložbu fotografija iz arhive Zavoda za zaštitu spomenika „Stećci“ te plakate originalnih crteža arhitekte Josipa Pospišila „Josip Pospišil – gradovi, motivi, detalji“.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ je prilika da se iz arhiva Zavoda za zaštitu spomenika prezentiraju dokumenti koje ovaj Zavod baštini i čuva od osnivanja do danas. Ovogodišnji izbor su fotografije stećaka sa lokaliteta zapadne Hercegovine snimljene sedamdesetih godina te originalni crteži austrougarskog arhitekte Josipa Pospišila iz perioda od 1908. do 1911. godine. Skice i crteži Josipa Pospišila vraćaju nas 110 godina unatrag, a prezentiraju impresije ovog značajnog arhitekte bosanskohercegovačkim  gradovima  kao što su Sarajevo, Jajce, Kiseljak i Travnik.

Osim izložbi koje povodom jubilarnih 25. Dana europskog naslijeđa organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta u Sarajevu, u saradnji sa županijskim ministarstvima kulture, manifestacija će se obilježiti izložbama, koncertima, predstavama, posjetom muzejima i spomenicima, simpozijima i okruglim stolovima u Bihaću, Sanskom Mostu, Tuzli, Srebreniku, Gračanici, Kalesiji, Donjem Vakufu, Travniku, Novom Travniku, Novoj Biloj, Jajcu, Vitezu, Bugojnu,  Mostaru, Vitini, Počitelju, Čitluku, Ljubuškom, Sarajevu, Odžaku, Orašju i Livnu.

         Naime, “Dani europskog naslijeđa“ je manifestacija koja se od 1991. godine organizira u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

Program Mladi i naslijeđe

      Mladi i naslijeđe, edukativni program koji se provodi u osnovnim i srednjim školama Federacije Bosne i Hercegovine od 1997. godine s ciljem educiranja mladih o kulturno – povijesnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, bit će organiziran i ove godine pod motom „Sve uključeno“. Naime,  učenici osnovnih i srednjih škola radove na ovu temu dostavljat će Federalnom ministarstvu kulture i sporta do kraja rujna ove godine nakon čega će na službenoj stranici Ministarstva biti prezentirana izložba radova. Program „Mladi i naslijeđe“ je važan segment ove manifestacije iz razloga što podstiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

 

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mail adrese kabinet@fmks.gov.ba ili na broj telefona 033/254-103.

 

FEDERALNO MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA

Obala Maka Dizdara 2

71 000 Sarajevo

slika 2

 

kalendar 1

Kalendar 2

Kalendar 3