24 Novembra, 2023

Otvorena izložba umjetničkih slika iz kolekcije Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo: U Federalnom ministarstvu kulture i sporta okupio se veliki broj posjetilaca i istaknutih umjetnika

Veliki broj posjetilaca okupio se danas u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, na prvoj, ovakvog tipa, Izložbi umjetničkih slika iz kolekcije Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Ovom prilikom prezentiran je i Katalog otkupljenih radova Fondacije u periodu od 2008. do 2023. godine.

Prisutnim gostima i umjetnicima obratila se federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević istakavši važnost organiziranja događaja kakav je današnja izložba Fondacije, u zgradi Ministarstva: “Riječ je o prvoj izložbi ovog tipa unutar Ministarstvu te ima specifičnu vrijednost imajući u vidu da su djela uglednih bosanskohercegovačkih autori danas izložena ovdje. Izložba ima za cilj pokazati da je Ministarstvo kulture i sporta institucija u kojoj treba da se dešavaju aktivnosti koje se odnose na kulturu, pa i na sport, kada za to dođe vrijeme. To je mjesto susreta, okupljanja i mi smo u proteklih šest mjeseci u potpunosti rekonstruisali unutrašnjost Ministarstva i prostor ispred Ministarstva, kako bi se ono prenamijenilo i za ovakve događaje. Što se današnje izložbe tiče, vjerujem da će svi naći nešto za sebe i nadam se da je ovo tek mali korak otvaranja Ministarstva u jednom potpuno drugačijem svjetlu.”

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Armin Omerović pozvao je zainteresirane da I narednih danas posjete Ministarstvo i uvjere se šta je to Fondacija pripremila: “U fundusu Ministarstva imamo preko 120 otkupljenih radova i danas ćemo predstaviti samo dio radova bosanskohercegovačkih velikana.  Pozivamo sve zainteresirane građane da dođu i pogledaju radove i podrže ovu lijepu priču. Danas predstavljamo i Katalog otkupljenih umjetničkih djela Fondacije od 2008. do 2023. godine, s 28 istaknutih autora u kojem su djela Ismeta Mujezinovića, Safeta Zeca, Mersada Berbera, Izet Alečković, Muhameda Ćeifa, Affana Ramića…”

“Ovaj potez Ministarstva kulture i sporta je opravdao svoje ime. A o sebi i svojim djelima teško da mogu pričati pored izvanrednih djela koja ovdje možete vidjeti, pa i autora koji više nisu živi. To je dokaz da je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti otkupljivala ne samo imena, nego kvalitetna djela” naglasio je istaknuti bosanskohercegovački slikar, Izet Alečković, autor čija djela su, pored ostalih, danas prezentirana u Ministarstvu.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u zgradi Ministarstva.