1 Novembra, 2023

Organizovana regionalna konferencija „EU Integracijski Forum“

Transparency International u Bosni i Hercegovini je uz finansijsku podršku Švedske održao juče, 31. oktobra 2023. godine u hotelu Novotel Bristol Sarajevo, regionalnu konferenciju pod nazivom „EU Integracijski Forum“. Cilj „EU Integracijskog Foruma“ bio je otvoriti debatu o pitanjima i izazovima ubrzanog procesa integrisanja zemalja Zapadnog Balkana u punopravno članstvo Evropske unije, u kojem se i Bosna i Hercegovina susreće sa nizom izazova.

Izlaganja na Forumu imali su stručnjaci iz oblasti vladavine prava i pristupanja Evropskoj uniji, između ostalih, ministrica za Evropske integracije u Vladi Crne Gore Jovana Marović, profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, predsjednik Međunarodnog savjetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbjedonosnu politiku Srđan Cvijić te sudija Apelacionog suda u Beogradu, Miodrag Majić.

Nakon tri tematska panela zaključeno je kako je, bez obzira na sve poteškoće, punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedina vizija zajedničke budućnosti za građanke i građane regije.

Forumu je ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta prisustvovala uposlenica Bjanka Alajbegović