Oglasi

Poziv Evropskog upravnog odbora za mlade (CDEJ) za dostavu prijava za aktivnosti koje će se održati u saradnji sa Evropskim omladinskim centrima u 2. semestru 2021. godine

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi poziva Evropskog upravnog odbora za mlade (CDEJ) za dostavu prijava za aktivnosti koje će se održati u saradnji sa Evropskim omladinskim centrima u 2. semestru 2021. godine.

Program rada za 2021. godinu će se provoditi prema očekivanim rezultatima kojima će odluku donijeti Zajedničko vijeće za mlade za dvogodišnje razdoblje 2020 - 2021. Trebaju se dostaviti prijedlozi za aktivnosti koje spadaju u slijedeće očekivane rezultate:

Očekivani rezultati 1: Mladi koji prisustvuju svojim pravima i zagovaraju ljudska prava i obrazovanje o građanstvu;

Očekivani rezultati 2: Učešće mladih i omladinski rad. Jedna sesija o političkom učešću mladih i slobodi udruživanja, jedna studijska sesija o učešću mladih na osnovu revidirane Evropske povelje o učešću mladih u lokalnom i regionalnom društvu i jedna studijska sesija o kvaliteti i metodologiji neformalnog obrazovanja u aktivnostima omladinskih organizacija.

Očekivani rezultati 3: Inkluzivna i mirna društva kroz dvije sesije o rodnoj ravnopravnosti s međusekcijskim pristupom; dvije studijske sesije o učešću romske omladine s intersekcijskim pristupom i dvije studijske sesije o socijalnoj inkluziji izbjeglica i migranata.

Omladinske organizacije i mreže koje namjeravaju da se prijave na studijsku sesiju iz 2. semestra 2021. godine trebaju poslati svoje prijave do 15. 10. 2020. godine na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više informacija o ovoj aktivnosti možete naći na
https://www.coe.int/en/web/youth/-/call-for-activities-to-be-held-in-co-operation-with-the-european-youth-centres-in-strasbourg-and-budapest-2nd-semester-2021

Prijavni obrazac možete preuzeti na sljedećem linku:

https://rm.coe.int/application-form-study-sessions-2021-2/16809f6588&format=native

Poziv na seminar “Novi izazovi i mogućnosti za inovativne omladinske servise - Uloga evropske omladinske kartice u promoviranju prava mladih u eri nakon pandemije COVID-19”

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv za seminar “Novi izazovi i mogućnosti za inovativne omladinske servise – Uloga evropske omladinske kartice u promoviranju prava mladih u eri nakon pandemije COVID-19”.

Seminar je dio službenog programa grčkog predsjedavanja Odborom ministara i uslijedit će nakon 130. zasjedanja Odbora ministara Vijeća Evrope, koje će se održati u Atini 04. 11. 2020. godine.

Seminar će ponuditi prostor za kreatore politika, praktičare, istraživače, omladinske nevladine organizacije i organizacije u sklopu Evropske asocijacije omladinske kartice (EYECA) da raspravljalju o glavnim izazovima i mogućnostima u vezi sa omladinskim radom, servise za mlade i prava mladih u kontekstu javnozdravstvene krize izazvane pandemijom COVID-19.

Gosti će imati priliku da razgovaraju o pitanjima izrada politika i razmjenjuju dobre prakse, kao i da analiziraju uticaj pandemije na evropski omladinski sektor. Razmatrat će se različiti načini na koje se digitalni alati i umjetna inteligencija mogu koristit za pružanje kvalitetnih usluga mladima i pomoći im u zaštiti njihovih prava.

Rok za prijavu na seminar je 20. 09. 2020. godine.

Više informacija o ovome takmičenju kao i prijavu na seminar možete naći na web stranici: https://www.coe.int/en/web/youth/-/call-for-participants-seminar-new-challenges-and-opportunities-for-innovative-youth-services-the-role-of-the-european-youth-card-in-promoting-the-righ

TEČAJ O OSNOVAMA OMLADINSKOG RADA – Poziv za prijavu

Federalnom ministarstvu kulture i sporta je od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavljen poziv za prijavu na tečaj o osnovama omladinskog rada.

Parterstvo između Europske komisije i Vijeća Europe za područje mladih pokreće svoj masovni otvoreni online tečaj o osnovama omladinskog rada  (Massive Open Online Course on Essentials of Youth Work). Tečaj počinje 01. rujna 2020. godine, besplatan je i otvoren za sve zainteresirane.

Cilj tečaja je da polaznike nauči “osnovama” omladinskog rada (konceptima i definicijama, oblicima, praksama, pristupima, ciljevima, akterima na europskoj i nacionalnoj razini), razvije njihovo razumjevanje o tome kako se pruža potpora omladinskom radu i razmjena praksi u području omladinskog rada širom Europe.

Više informacija možete dobiti na sljedećem linku: undefined

Prijava za Europsku sedmicu sporta

logo europska komisija15965381271364202948251534138962

 

Poziv za sudjelovanje na Europskom tjednu sporta pod sloganom #BeActive 2020

        Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije koja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti građana. U obilježavanju Europskog tjedna sporta, zajedno sa zemljama okruženja, treću godinu zaredom sudjeluje i Bosna i Hercegovina kao članica Zapadnog  Balkana. Tjedan se održava svake godine od 23. do 30. rujna u cijeloj Europi i predstavlja jednu od najvećih sportskih incijativa u svijetu. Ovom prilikom vas pozivamo da dobrovoljno učestvujete i date svoj doprinos u obilježavanju Europskog tjedna sporta pod sloganom #Beactive. Na taj način promoviramo sport i njegovu ulogu u očuvanju zdravlja, koja je naročito došla do izražaja kada je veći dio stanovništva bio prisiljen biti u kućnoj izolaciji sa ograničenim vanjskim aktivnostima. U tom trenutku je pokrenuta #BeActiveathome kampanja, koja prati ovogodišnji Europski tjedan sporta, kao pokretač za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Prilikom obilježavanja Europskog tjedna sporta u Federaciji BiH, pozivamo sportske klubove i organizacije, općine i gradove, tvrtke s područja Federacije BiH kao i pojedince i javne osobe da se pridruže manifestaciji, te da svojim učešćem potaknu na aktivnost i primjerom ukažu na važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju svog zdravlja. Poželjno je da broj sudionika ne bude veći od 50, a uslučaju povećanja  broja sudionika aktivnosti će se podijeliti na više dana u tjednu za vrijeme trajanja manifestacije od 23. do 30. rujna 2020. godine. Za sudjelovanje u kampanji #BeActiveathome potrebno je poslati video zapise svog viđenja i ideje kako se može rekreirati i pripremati za sportska natjecanja u kućnom ozračju kao i na otvorenom. Sve koji žele dobrovoljno sudjelovati pozivamo da pošalju projekat koji sadrži viziju i ciljeve sportskog događaja (radionice, seminari o zdravom načinu života, aktivnosti na otvorenom, na radnom mjestu, i sl.), a sportske klubove da ustupe na jedan dan građanima svoje usluge. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem Prijave koja se nalazi na našoj službenoj stranici.

Rok za dostavu prijava je 18. 8. 2020.godine, a prijave možete slati na adresu: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Obala Maka Dizdara br. 2, Sarajevo sa naznakom „Za prijavu na Europski tjedan sporta“ ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pozivamo Vas da nam se priključite, pokrenete se, postanete aktivni i sudjelujete u sportskim aktivnostima kroz događaje u sklopu Europskog tjedna sporta 2020. godine!

 

 

Poziv za sudjelovanje na Europskom tjednu sporta pod sloganom #BeActive 2021

Ove godine vrši se i prijava  za manifestaciju Europski tjedan sporta čije je održavanje planirano u idućoj godini  pod sloganom #BeActive 2021.

Zahvaljujući dosadašnjim postignućima u obilježavanju Europskog tjedna sporta, nastavljamo s  još boljim projektima  kojima ćemo dati svoj doprinos obilježavanju jedne od najznačajnijih sportskih manifestacija u svijetu, te vas pozivamo da svojim sudjelovanjem doprinesete promoviranju sporta i sportskih aktivnosti u očuvanju zdravlja. 

Želite li biti dio Projekta, na pravom ste mjestu! Na našoj službenoj web stranici dostupna je  Prijava za sudjelovanje na Europskom tjednu sporta.

Rok za dostavu prijava je 18. 8. 2020.godine, a prijave možete slati na adresu: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Obala Maka Dizdara br. 2, Sarajevo sa naznakom „za prijavu na Europski  tjedan sporta“ ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

FEDERALNO MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA

 

Prijava: preuzimanje

IX Bijenale dječijeg takmičenja za 2020 - 2021. godinu

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s pozivom za učešće na IX Bijenalu dječijeg takmičenja za 2020 - 2021. godinu.

Muzej i akademija dječijih likovnih umjetnosti Ksanti, Republika Grčka, organizira IX Bijenale dječiji likovnih umjetnosti, promovirajući ljubav, mir, prijateljstvo i solidarnost među ljudima cijelog svijeta. Tema ovog bijenalea je „Susjed svijeta“.

Rok za prijavu učešča je od 15. do 30. 10. 2020. godine.

Sve detaljne informacije o ovom učešću su dostupne na internet stranici: https://www.oikoumeni.gr/project/9%ce%b7-biennale-2020-2021/

XI Edirne Balkanski dječiji festival

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s pozivom za učešće na XI Edirne Balkanski dječiji festival.

XI Balkanski dječiji festival (XI Edirne Balkan Children's Festival) će se održati u periodu od 22. do 24. 04. 2020. godine u Edirneu, Republika Turska. Festival će se održati u organizaciji Grada Edirnea, a povodom godišnjice osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske 1920. godine.

Organizator Festivala poziva grupu od 20 osoba (15 djece između 8 – 12 godina, 1 menadžer, 2 učitelja, 1 vozač i 1 zamjenski vozač).

Troškove putovanja snose sami učesnici, a troškove smještaja i lokalnog transporta snose domaćini. Rok za potvrdu učešća je 15. 03. 2020. godine.

Kontakt osobe za detaljnije informacije :

-          Cemal Turan, tel: +90 505 578 7739;

-          Mustafa Taştekın, tel: +90 533 344 3238;

-          Hüseyın Fılız, tel: +90 532 549 3537;

-          e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

POZIV ZA UČEŠĆE NA UMJETNIČKOM KONKURSU „Borba za mir“

Federalnom ministarstvu kulture i sporta dostavljen je poziv od tima New Generation za učešće u svjetskom umjetničkom takmičenju „Nova generacija za mir“.

Učesnici: mladi ljudi od 25 do 35 godina koji govore ruski i/li engleski jezik.

Umjetnička djela koja mogu biti prijavljena na konkurs: slika ili digitalni crtež, fotografija (serija fotografija), video (trajanja do 59 sekundi), skulptura (instalacija), slogan (do 64 karaktera). Svako djelo treba imati kratki opis (do 500 karaktera) u skladu sa zadanom temom.

Svako djelo mora obavezno korespondirati s naslovnom temom konkursa, koja glasi: „Borba za mir“. Tema se referira na svaku aktivnost, ideju, misao, intenciju koja za cilj ima uspostavljanje, postizanje i održavanje mira, drugarstva i uzajamnog razumijevanja između ljudi, nacija i država.

Datum prijavljivanja: 02. mart – 01. juni 2020. godine

Kako učestvovati: poslati umjetničko djelo na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. sa neophodnim aplikacijama, koje se mogu naći na web-adresi: http://forpeace.world/EN/konkurs.html

Ukoliko autori odgovore na uvjete konkursa, organizator će pobjednike nagraditi u Moskvi, nakon 01. 09. 2020. godine. Troškove leta i smještaja pobjednika snosit će Organizator.

Vrijeme je da se ujedinimo i podržavamo jedni druge!

Ostanite sigurni i zdravi!

Tim New Generation, http://thepeace.world/

Poziv za učešće na Drugom međunarodnom takmičenju ''Opera Crown'' u Tbilisiju, Gruzija

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv za učešće na Drugom međunarodnom takmičenju ''Opera Crown'' u Tbilisiju, Gruzija.

Drugo međunarodno takmičenje ''Opera Crown'' u Tbilisiju, održat će se od 05. do 10. 05. 2020. godine. Ovo takmičenje u Tbilisiju se održava svake dvije godine te je namjenjeno operskim pjevačima/pjevačicama koji su na početku svoje profesionalne karijere, i to ženama između 21 i 30 godina te muškarcima između 22 i 32 godine.

Takmičenje je podjeljeno u Preliminarnu audiciju i 3 kruga. Organizatori pokrivaju troškove smještaja takmičara koji budu izabrani za prvi krug takmičenja pa sve do njihovog isključenja.

Prijavni obrazac je potrebno dostaviti do 01. 04. 2020. godine. Više informacija o navedenom takmičenju i prijavni obrazac se nalazi na web stranici:  http://www.opera.ge/

Konkurs za književnu stipendiju ''Pisac Grada Graza'', Graz, Austrija

(Krajnji rok za prijavu: 31. 03. 2020. godine)                        

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija o tome da je objavljen konkurs za dodjelu jednogodišnje književne stipendije pod nazivom ''Pisac Grada Graza''.

Stipendiju dodjeljuje Grad Graz za period od 01. 09. 2020. do 31. 08. 2021. godine.    Namjera je promovirati pisce koji pokazuju inovativnu sposobnost i ispitivanje aktuelnih tematskih predmeta, kvalitet u estetskom i jezičkom smislu, autentičnost i umjetničku nezavisnost. Boravak u Grazu trebao bi doprinijeti kulturnoj razmjeni i interakciji sa lokalnom književnom scenom. Rok za prijavu na konkurs je 31. 03. 2020. godine.

Detaljne informacije o ovom konkursu  i uvjetima učešća dostupne su na linku:

http://static.kulturserver-graz.at/kultur/pdfs/guidelines_literature_scholarship_2019.pdf

Osmi međunarodni festival bubnjeva i tradicionalnih umjetnosti, Kairo (AR Egipat)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv za učešće na Osmom međunarodnom festivalu bubnjeva i tradicionalnih umjetnosti, koji će se u organizaciji Ministarstva kulture AR Egipat održati od 11. do 17. 04. 2020. godine u Kairu (AR Egipat).

Tim povodom pozvani su folklorni muzički umjetnici i plesne grupe iz Bosne i Hercegovine koji će učestvovati u organizovanim koncertima i radionicama. Organizatori snose troškove smještaja, lokalnog transporta i troškove života za grupu do maksimalno 13 članova. Učesnici pokrivaju troškove međunarodnog putovanja i troškve prevoza za opremu kao što su muzički instrumenti i slično.

Krajnji rok za prijavu za učešće na Festivalu je 25. 03. 2020. godine.

Za više informacija o festivalu možete kontaktirati organizatora na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

GLAS MLADIH VAŽI: RYCO regionalna anketa

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je e-mail Regionalnog ureda za saradnju mladih sa molbom za popunu ankete o pitanjima koji se tiču interkulturalne razmjene, dijaloga i saradnje mladih u zemljama zapadnog Balkana.

 

Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih – RYCO je jako važno da sve aktivnosti i programe dizajniraju prema potrebama i percepcijama mladih ljudi Zapadnog Balkana.

Anketa će dati sve direktne inpute o tome šta mladi žele od programa interkulturalne razmjene, dijaloga i saradnje, odnosno, kakve to programe žele vidjeti u regionu. U Anketi možete odabrati na kojem zvaničnom jeziku regiona želite/možete odgovarati na pitanja. Također, ukoliko možete dobro bi bilo da anketu proslijedite dalje svim kontaktima za koje smatrate da su relevantni za ovu tematiku.

Anketu možete pronaći na ovom linku:

https://www.rycowb.org/?p=7522&fbclid=IwAR1zmkB8-3WIpy12NwBTy9VyQmNUfRM4ESIMouQ3Cm-37-1Rouc8ztOkXoY

Poziv za prijavu projekata u okviru UNESCO Participacijskog programa za 2020 - 2021. godinu

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija o otvaranju poziva za prijavu projekata u okviru UNESCO Participacijskog programa za 2020 - 2021. godinu.

Participacijski program je jedan od načina na koji UNESCO ostvaruje svoje ciljeve kroz podršku aktivnostima koje provode države članice, ili teritorije, organizacije ili institucije koje djeluju u poljima iz domena rada UNESCO-a.

Dodatne informacije o uvjetima i načinu apliciranja, kao i obrasci za apliciranje u elektronskoj formi nalaze se na linku: http://www.unescobih.mcp.gov.ba/konkursi/?id=15224

45. Odense međunarodni filmski festival ''OFF20'' (24 – 30. 08. 2020.)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi sa pozivom za učešće na 45. izdanju Međunarodnog filmskog festivala pod nazivom ''OFF20“, koji će se održati u periodu od 24. do 30. 08. 2020. godine u Odenseu te će okupiti filmske umjetnike iz Danske i iz cijelog svijeta.

Svake godine u mjesecu avgustu ovaj danski festival kratkog filma okuplja filmske entuzijaste iz cijelog svijeta pružajući mogućnost predstavljanja izabranim danskim, ali i međunarodnim kratkim filmovima, koji inače ne bi stigli na velike ekrane.

Rok za prijavu učesnika je 01. 04. 2020. godine, nakon čega će biti izvršena finalna selekcija, a izabrani će biti pozvani na svečanu ceremoniju otvaranja festivala.

Više informacija o navedenom festivalu i o registraciji može se pronaći na web stranici: https://filmfreeway.com/OdenseInternationalFilmFestival

34. Međunarodno folklorno takmičenje pod nazivom ''Golden Karagöz'' u Bursi (07 - 12. 07. 2020. godine) - Poziv za učešće

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi sa 34. Međunarodnim folklornim takmičenjem pod nazivom ''Golden Karagöz“. U organizaciji Gradske općine Burse i Fondacije za kulturu, umjetnost i turizam ovaj festival će se održati od 07. do 12. 07. 2020. godine u Bursi (Republika Turska) te će okupiti 25 zemalja iz cijelog svijeta.

Cilj Fondacije za kulturu, umjetnost i turizam iz Burse je da ohrabri ljude iz drugih zemalja da se sastanu i podijele svoje vrijednosti jedni sa drugima. Na taj način želi se dati izuzetan doprinos ideji mira i prijateljstva u svijetu.

Iz Bosne i Hercegovine se za učestvovanje na navedenom takmičenju pozivaju grupe do 35 članova starijih od 16 godina. Učesnici snose troškove prijevoza u dolasku i povratku dok navedena Fondacija osigurava smještaj, ishranu i lokalne troškove putovanja.

Rok za prijavu na takmičenje je 01. 03. 2020. godine.

Više informacija o navedenom folklornom takmičenju dostupno je na web stranici: www.bkstv.org.tr

Poziv za učešće na 8. Međunarodnom festivalu folklora u Damanhuru (Egipat)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta je, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen poziv za učešće na 8. Međunarodnom festivalu folklora u Damanhuru (Egipat) koji će se održati od 1. do 7. aprila 2020. godine u Damanhuru, u organizaciji Ministarstva kulture Arapske Republike Egipat i Opere Kairo (Cairo Opera House).

Pravo učešća imat će folklorna grupa iz Bosne i Hercegovine koja ne može imati više od 12 članova i čiji plesači ne mogu biti stariji od 35 godina, dok za muzičare i vođe grupa nema ograničenja starosne dobi. Učesnici trebaju dostaviti sav materijal i informaciju o grupi te pripremiti program u trajanju od 4 do 15 minuta za ceremoniju otvaranja festivala.

Organizatori festivala snose troškove smještaja i troškove unutarnjeg prijevoza tokom boravka u Egiptu, dok učesnici snose troškove putovanja.

Rok za prijavu učešća je 1. mart 2020. godine.

Više informacija o festivalu i načinu apliciranja može se dobiti putem kontakta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Festival „Teatar na raskršću“ u Nišu – Poziv za učešće

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, podsredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv pozorištima iz Bosne i Hercegovine za učešće na festivalu „Teatar na raskršću“, koji će se održat od 11. do 19. 03. 2020. godine u Nišu. Ovo je drugi po redu festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora.

Festival „Teatar na raskršću“ u Nišu ima za cilj da okupi pozorišnu umjetnost balkanskog kulturnog prostora te da s tim potvrdi sličnosti i razlike kulturnog identiteta država i naroda, koji dijele isti prostor. Pozivaju se pozorišta iz Bosne i Hercegovine da uzmu učešće na festivalu sa svojim predstavama. Festivalski žiri će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Uz navedeno, bit će dodijeljena i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija publike.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Detaljne informacije o ovom festivalu dostupne su na internet stranici: http://www.narodnopozoristenis.rs/o-festivalu/?script=lat i e-mail adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Poziv za učešće na Međunarodnom asuanskom festivalu kulture i umjetnosti pod nazivom „The Eight Round Session“ u Arapskoj Republici Egipat

Federalnom ministarstvu kulture i sporta je, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen poziv za učešće na Međunarodnom asuanskom festivalu kulture i umjetnosti pod nazivom „The Eight Round Session“ u koji će se održati od 14. do 24. februara 2020. godine u Arapskoj Republici Egipat, u organizaciji Ministarstva kulture AR Egipat pod pokroviteljstvom Ministarstva starina AR Egipat.

Pravo učešća imat će folklorna grupa iz Bosne i Hercegovine koja će učestvovati na koncertima i radionicama u sklopu Festivala. Ministarstvo kulture AR Egipta snosi troškove smještaja i troškove unutarnjeg prijevoza tokom boravka u Egiptu za grupu do najviše 12 članova, dok učesnici snose troškove putovanja.

Rok za prijavu učešća je 15. januar 2020. godine.

Više informacija o festivalu i načinu apliciranja može se dobiti putem kontakta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Obuka trenera u oblasti obrazovanja mladih o ljudskim pravima (TOTHRE 2019/2020) – Poziv za prijavu

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv Vijeća Evrope, a u vezi s pozivom za prijavu na obuku trenera u oblasti obrazovanja mladih o ljudskim pravima (TOTHRE 2019/2020).

Trening ima za cilj pružanje podrške provedbi Povelje o obrazovanju za demokratsko građanstvo i obrazovanje o ljudskim pravima kroz izgradnju kompetencija trenera za izradu i primjenu kvalitetnih aktivnosti u oblasti obrazovanju mladih o ljudskim pravima na nacionalnom/lokalnom nivou, kao i zagovaranje daljnje integracije obrazovanja o ljudskim pravima u omladinske politike i rad s mladima.  

 

Rok za dostavu prijava na ovaj trening je 24. 11. 2019. godine.

Više informacija o navedenom treningu možete naći na web stranici:

https://www.coe.int/en/web/youth/-/call-for-participants-training-of-trainers-in-human-rights-education-with-young-people-tothre-2019-2020-?fbclid=IwAR1UMIwCDPlYsaFQpMlMfgpbNL_4Mw0hkmWdY_NlFgkoI2XuniukhWGaMks

Online prijava je dostupna na stranici:
https://youthapplications.coe.int/Application-forms

Međunarodno muzičko takmičenje ARD Minhen 2020 (31. 08 – 18. 09. 2020.)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s 69. Međunarodnim muzičkim takmičenjem ARD Minhen 2020, koje će se održat od 31. 08. do 18. 09. 2020. godine u Minhenu, Njemačka.

Takmičenje je podijeljeno na četiri kategorije, i to:

 1. klavir,
 2. flauta,
 3. trombon,
 4. gudački kvartet.

Poziv za učešće je upućen mladim muzičarima rođenim između 1991. i 2003. godine (solisti) te gudačkim kvartetima čiji ukupan zbir godina članova ne bi trebao prelaziti 130, odnosno, pojedinačno dob članova kvarteta ne bi trebala prelaziti 35 godina.

Rok za dostavu prijava je 31. 03. 2020. godine.

Više informacija o ovome takmičenju možete naći na web stranici: https://www.br.de/ard-music-competition/index.html

MALI BITOLJSKI MONMARTR 2020 - Poziv za učešće na međunardnom dječijem likovnom konkursu

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s tradicionalnom dječijom likovnom manifestacijom „Mali Bitoljski Monmartr 2020“, koja se svake godine održava u periodu od 23. do 30 maja u Bitolju, Sjeverna Makedonija.

Djeca u dobi od 4 do 20 godina, mogu se prijaviti za učešće u likovnoj koloniji i izložbi koja se organizira u okviru ove manifestacjie. Teme materijali i tehnike su slobodni.

Rok za dostavu prijava je 20. 02. 2020. godine.

Detaljne nformacije o ovoj likovnoj koloniji i izložbi koja će se održati 2020. godine dostupne su na web stranici: http://www.smallmontmartreofbitola.com/

3. Godišnji simpozijum mladih o svjetskom kulturnom nasljeđu (01 – 05. 04. 2020. godine,) Antička Olimpia, Grčka

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavljena je informacija u vezi s Godišnjim simpozijem mladih o svjetskom kulturnom nasljeđu, koji će se organizirati povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Simpozijum doprinosi ciljevima održivog razvoja koji promoviraju "Obrazovanje 2030" usredsređeno na SDG 4.7 (edukacija civilnog društva), kao i SDG17 (17 ciljeva održivog razvoja). Sve aktivnosti Simpozijuma održat će se od 01. do 05. 04. 2020. godine u Međunarodnom Olimpijskom centru u Grčkoj.

Ciljevi Simpozijuma su:

 1. okupiti učenike iz cijelog svijeta kako bi se upoznali sa antičkom grčkom kulturom i civilizacijom,
 2. pomoći mladima da upoznaju i razumiju različite i drugačije kulture,
 3. omogućiti mladima da prezentiraju kulturu svoje države (materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu), da izlože svoje ideje i kulturnu raznolikost iskoriste kao snagu mira, sigurnosti i razvoja za sve.

Svi detalji Godišnjeg simpozijuma mladih o svjetskom kulturnom naslijeđu nalaze se na internet stranici: https://olympiayouthsymposium.com/

Rim, umjetnost u oblaku – Poziv za učešće

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta, podsredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv umjetnicima iz Bosne i Hercegovine za učešće u projektu „Rim, umjetnost u oblaku“, koji će se održat od 13. do 17. 05. 2020. godine u Rimu (Republika Italija). Projekat se realizira pod pokroviteljstvom italijanskih ministarstava: Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje te Ministarstva za kulturno naslijeđe.

Poziv za učešće na Dvadesetom međunarodnom Ismailija festivalu folklora

Federalnom ministarstvu kulture i sporta je, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen poziv za učešće na Dvadesetom međunarodnom Ismailija festivalu folklora koji će se održati od 1 do 8. septembra 2019. godine u Egiptu, u organizaciji Ministarstva kulture /Sektor za međunarodne kulturne odnose) i Guvernorata Ismailije.

Pravo učešća imat će jedna istaknuta grupa iz Bosne i Hercegovine a Guvernorat Ismailija će snositi troškove smještaja na bazi punog pansiona i troškove unutarnjeg prijevoza tokom boravka u Egiptu za grupu do najviše 12 članova. Organizator će osigurati sale za izvođenje programa, tehničku opremu i reklamnu kampanju a gostujuća strana dužna je obezbijediti troškove prijevoza do Kaira i nazad.

Više informacija o festivalu i načinu apliciranja može se dobiti putem kontakta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sedmi euro-arapski forum mladih, Budimpešta (Mađarska)

 

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, podsredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv za učešće na Sedmom euro – arapskom forumu za mlade, koji će se održati u Budimpešti od 05. do 08. 11. 2019. godine.

Sedmi euro - arapski forum mladih potaknut će sudjelovanje mladih ljudi i organizacija mladih u izgradnji mira i eruo - arapskoj saradnji za inkluziju društva. Forum će okupiti 100 mladih lidera, aktivista i drugih sudionika koji su aktivni na području euro - arapske saradnje na području mladih. Radni jezici foruma su na engleskom i arapskom, uz simultano prevođenje tokom planiranih sjednica. Troškove smještaja i hrane osigurat će i platiti Vijeće Evrope u Evropskom centru za mlade u Budimpešti.

Aplikacije se popunjavaju online do 26. 8. 2019. godine na: https://rm.coe.int/call-for-participants-7th-euro-arab-youth-forum/16809676a6%20

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Dodatne informacije u vezi sa dostavljenim pozivom možete dobiti na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

32. Međunarodni festival dječijeg i omladinskog filma, Iran

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s pozivom za učešće na 32. Međunarodnom festivalu dječijeg i omladinskog filma.

32. Međunarodni festival dječijeg i omladinskog filma održat će se u periodu od 19. do 26. 08. 2019. godine u iranskom gradu Isfahanu.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem web adrese festivala https://en.icff.ir/regulations-and-call-for-entries/ te se upoznati s olakšicama i ostalim neophodnim informacijama o festivalu.

Poziv za učešće na 2. izdanju Balkan Palette festivala

fmks

Federalnom ministarstvu kulture i sporta je, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen poziv za učešće na 2. izdanju Balkan Palette festivala koji će se održati 29. i 30. juna 2019. godine u Sofiji, u organizaciji Global Creativity Association u saradnji sa Ministarstvom kulutre, gradskom opštinom Sofije i Regionalnim centrom za očuvanje kulturne zaostavštine, pod okvirom UNESCO-a.

Pravo učešća na ovom festivalu imaju izvođači/grupe koji trebaju prezentovati muzičke i scenske nastupe, radove narodnih zanata, elemente nematerijalne kulturne baštine svojih zemalja, predstavljajući tako Živa ljudska blaga registrovana na UNESCO nacionalnoj i reprezentativnoj listi. Ukupan broj učesnika može biti 9 ljudi (djeca i odrasli).

Festival obezbjeđuje vodiča-tumača, smještaj za dvije noći, hranu i lokalni prijevoz.

Više informacija o događaju i načinu apliciranja može se dobiti putem kontakta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Poziv za učešće na 10. Međunarodnom Amorgos film festivalu (AFF), koji će se održati na otoku Amorgosu u Grčkoj, od 31.10. do 05.11.2019. godine

fmksIz Ministarstva civilnih poslova BiH proslijedili su poziv za učešće na 10. Međunarodnom Amorgos film festivalu (AFF), koji će se održati na otoku Amorgosu u Grčkoj, od 31.10. do 05.11.2019. godine.

U organizaciji Udruženja žena za kulturu Tholaria-Aigiali Amorgos film festival se održava od 2010. godine. Festival se smatra jednim od najvažnijih festivala audiovizuelnog sektora grčkog turizma, a cilj događaja jeste podržati globalni turizam kroz audiovizuelne medije.

AFF poznat je kao jedinstvena svjetska inspiracija u filmskoj industriji te mjesto okupljanja za umrežavanje između trgovine, turizma, kina i međunarodne promocije kroz medije iz cijelog svijeta, okupljajući veliki broj novinara, blogera, filmskih producenata i drugih. Stoga je AFF odlična prilika za promociju zemlje kroz kratke filmove s ciljem razvoja domaćeg i stranog turizma. Festival je prilika za podršku implementaciji zelene prakse u turizmu, zatim podršku produkciji kratkih filmova i razmjenu mišljenja i iskustava o mogućnostima za razvoj udaljenih i ugroženih područja.

Više informacija o festivalu i prijavni formular nalaze se na web stranici Festivala: www.yperia.gr

Krajnji rok za prijavu za učešće na Festivalu je 31.7.2019.

Poziv za dostavu prijava za učešće na Regionalnoj radionici o održivom razvoju i UNESCO-vim kulturnim dobrima koja će se održati u periodu od 20 do 25. oktobra 2019. godine u Međunarodnoj akademiji o održivom razvoju u Torinu, Italija.

fmksIz Ministarstva civilnih poslova BiH proslijedili su nam Poziv za dostavu prijava za učešće na Regionalnoj radionici o održivom razvoju i UNESCO-vim kulturnim dobrima koja će se održati u periodu od 20 do 25. oktobra 2019. godine u Međunarodnoj akademiji o održivom razvoju u Torinu, Italija.

Radionica je primarno namjenjena agencijama lokalne uprave i drugim relevantnim institucijama koje su nadležne za UNESCO-va dobra, uključujući dobra upisana na Listu svjetske baštine, Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, Rezervate biosfere koji su uključeni u program Čovjek i biosfera, UNESCO Mrežu kreativnih gradova, Globalnu mrežu geoparkova.

​Detaljne informacije o radionici, načinu apliciranja i mogućnosti za pokrivanje troškova učešća se mogu naći na web stranici:

https://www.academysd.net/about

Rok za prijavu je 24. maj 2019. godine.

Poziv za učešće na Međunarodnom kolokviju Kultura za budućnost u organizaciji BOZAR Bruxelles i na inicijativu Evropske komisije

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta je, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen poziv za učešće potencijalnih kandidata na Međunarodnom kolokviju Kultura za budućnost, koju organizuje BOZAR Bruxelles na inicijativu Evropske komisije.
 
Međunarodni kolokvij Kultura za budućnost: Kreativnost, inovativnost i dijalog za inkluzivni razvoj namijenjen je zainteresovanim instancama u državama EU i njenim partnerima sa ciljem okupljanja kulturnih djelatnika, umjetnika, donosioca odluka i donatora u starosti od 18 do 28 godina, koji će aktivno učestvovati u radnim grupama, kao govornici i kroz umjetničke intervencije.
 
Pomenuti Kolokvij održat će se 16. i 17. juna 2019. godine u Bruxellesu, u vodećoj kulturnoj instituciji BOZAR a uspješnim aplikantima bit će pokriveni troškovi puta i smještaja.
 
Više informacija o događaju i načinu apliciranja dostupni su na linku: https://culture4future.eu/
 

Poziv Ministarstva kulture AR Egipat za učešće predstavnika iz Bosne i Hercegovine na umjetničkim takmičenjima

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv Ministarstva kulture AR Egipat za četiri (4) takmičenja sa ciljem povezivanja djece iz čitavog svijeta, kao i razvijanja njihovih umjetničkih vještina.

Takmičenja su podijeljena u različite kategorije:

 1. „Egipat u očima djece svijeta“,
 2. „Fotografija“,
 3. „Ručno izrađene igračke“,
 4. Takmičenje za djecu sa posebnim potrebama.

Nagrada za interkulturalna postignuća 2019.

fmks

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, dostavljena je informacija u vezi s natječajem “Nagrada za interkulturalna postignuća 2019” (Intercultural Achievement Award 2019), koji nagrađuje uspješne, inovativne projekte iz oblasti interkulturalnog dijaloga, kako u Austriji tako i u inostranstvu.

Odjel za mlade Direkcije za demokratsko učešće Vijeća Evrope – Proces podnošenja prijava

fmks

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, dostavljena je informacija u vezi s otvorenim procesom podnošenja prijava za aktivnosti koje će se održati u saradnji sa Evropskim omladinskim centrima u prvoj polovini 2020. godine.

UNESCO – Konkurs za projekte u okviru Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) za 2019. godinu

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta je posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavljena informacija da je UNESCO otvorio poziv za dostavu projekata za sredstva iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) za 2019. godinu.

Olimpija u Dionu – Međunarodni susret antičke drame, muzike i sporta za mlade, Pijerija (Grčka)

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, dostavljena je informacija Ambasade Grčke u Bosni i Hercegovini u vezi s Međunarodnim susretom antičke drame, muzike i sporta za mlade pod nazivom ''Olimpija u Dionu''.

7. Međunarodni festival Drums dialog for peace

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ambasade Arapske Republike Egipat, dostavljen je poziv za učešće predstavnika Bosne i Hercegovine na 7. Međunarodnom festivalu  Drums dialog for peace, koji će se održati u periodu od 20. do 27. 04. 2019. godine u Kairu, AR Egipat.
 
Muzičke trupe sa najviše 13 članova, putem nastupa/koncerata u trajanju od 25 do 30 minuta trebale bi se predstaviti izvedbom uživo, isključivo tradicionalnom muzikom zemlje iz koje dolaze.
 
Krajnji rok za dostavu aplikacija je 20. 03. 2019. godine.
 
Sve potrebne informacije dostupne su putem e-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .
 

Stipendija za pisce „Writer of the City of Graz“, Graz, Austrija (Krajnji rok za prijavu: 31. 03. 2019. godine)

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija o tome da je objavljen konkurs za dodjelu jednogodišnje stipendije za pisce pod nazivom „Writer of the City of Graz“.

16. Međunarodni sajam knjiga u Solunu, Grčka (09 - 12. 05. 2019. godine)

fmksFederalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, dostavljena je informacija u vezi s održavanjem 16. Međunarodnog sajma knjiga. Navedeni sajam knjiga će se održati u periodu od 09. do 12. 05. 2019. godine u Solunu, Grčka.

VIVA FILM FESTIVAL 2019. GODINE

Federalnom ministarstvu kulture i sporta je posredstvom Press tima Viva Festivala dostavljena informacija o otvorenom konkursu za prijem filmova na 5. Internacionalnom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma VIVA FILM FESTIVAL 2019.

Javni poziv Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta je od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavljeno obavještenje o tome da je Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) objavio Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za 2018. godinu.

Athens Technopolis Jazz Festival, 27. 05 – 02. 06. 2019. godine

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija i poziv za učešće na 19. Athens Technopolis Jazz Festivalu koji će se održati od 27. 05. do 02. 06. 2019. godine.

Poziv za učešće u inicijativama povodom obilježavanja 70. godišnjice Vijeća Evrope

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv za učešće u inicijativama povodom obilježavanja 70. godišnjice Vijeća Evrope.

Poziv za učešće na Šestom takmičenju Fly Your Ideas (rok za dostavu nominacija: 16. 11. 2018. godine)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi sa objavljenim pozivom za učešće na Šestom takmičenju Fly Your Ideas (FYI), koje je otvoreno u saradnji Airbusa i UNESCO-a.

Literarna nagrada EBRD (EBRD Literature Prize 2019)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija da je Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenula inicijativu pod nazivom “Literarna nagrada EBRD (EBRD Literature Prize 2019)“.

POZIV ZA „INDONESIAN ARTS AND CULTURE SCHOLARSHIP (IACS) 2019“

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv za dodjelu stipendija za tromjesečni program pod nazivom „Indonesian Arts and Culture Scholarship 2019“, koji će se održavati u periodu od 07. 04. 2019. do 16. 07. 2019. godine u različitim umjetničkim centrima i to u šest provincija Indonezije.

VIII Luksor afrički filmski festival, Luksor, Arapska Republika Egipat (10 - 21. 03. 2019. godine)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija o organizaciji VIII Luksor afričkog filmskog festivala koji će se održati od 10. do 21. 03. 2019. godine u gradu Luksor, Arapska Republika Egipat.

Poziv za učešće na 2. Omladinskom forumu u Egiptu

Federalnom ministarstvu kulture i sporta posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavljen je poziv za učešće na 2. Omladinskom forumu u Šarm el-Šejhu (Egipat), koji će se pod pokroviteljstvom predsjednika Egipta održati od 03. do 06. 11. 2018. godine.

MEĐUNARODNO TAKMIČENJE U OBLASTI POEZIJE I TEATRA „CASTELLO DI DUINO“ ZA MLADE DO 31 GODINE STAROSTI

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija o tome da je pod pokroviteljstvom Državne komisije Italije za UNESCO otvoren 15. Međunarodni konkurs poezije „Castello di Duino“ za mlade do 31 godine starosti.

Poziv na prijavu za dodjelu nagrade za inovacije u kulturi i kreativnosti u Evropi - NICE Award 2019

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s pozivom za dodjelu nagrade za inovacije u kulturi i kreativnosti u Evropi - NICE Award 2019, koju je objavio Evropski centar za kreativnu ekonomiju (ECCE).

Stranica 1 od 5

© 2019 Federalno ministarstvo kulture i sporta. Sva prava pridržana. Designed By ELUR d.o.o. Kiseljak