13 Septembra, 2017

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM KULTURNE MANIFESTACIJE DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2016. I 2017.

{loadposition like}

13092017 1

Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta održana konferencija za medije na kojoj je promoviran Zbornik radova autora koji su pisali o kulturi Olova i olovskog kraja u sklopu kulturne manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2016.“ i najavljena ovogodišnja manifestacija Dani europskog naslijeđa 2017.“

U prvom dijelu konferencije predstavljen je Zbornik radova Dani europskog naslijeđa 2016. godine.

Prof. dr. Esad Kurtović, jedan od autora koji su pisali o kulturi Olova i olovskog kraja u sklopu kulturne manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2016.“, istakao je kako je Zbornik radova važna publikacija zbog raznovrsnosti tema koje su u njemu prisutne, a koje se tiču i materijalnog i duhovnog bogatstva olovskog područja.Profesor Kurtović je također ukazao na važnost saradnje Federalnog ministarstva kulture i sporta sa lokalnim zajednicama u nastojanju da se zaštite bogatstva koja imamo.

Azra Lojo Hajro, načelnica Odjela za naučno – istraživački rad i koordinatorica manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2016.“, skrenula je pažnju i na program Mladi i naslijeđe koji nam za budućnost stvara saradnike koji će brinuti o kulturno – historijskoj baštini.

Na konferenciji je najavljena i 21. kulturna manifestacija „Dani europskog naslijeđa 2017“. Federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, objavila je da će se ovogodišnja manifestacija održati u u Posavskoj županiji od 25. do 27. 10. 2017. godine.

U skladu s preporučenom temom Vijeća Europe „Baština i priroda“, tema manifestacije Dani europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine ove godine glasi „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“. Prisutnima se obratio i načelnik općine Orašje, gospodin Stanko Vincetić, iskazavši radost i zahvalnost što će se ovogodišnja manifestacija održavati upravo u Posavini.