16 Maja, 2023

Ministrica Vlaisavljević sastala se sa predstavnicima Narodnog pozorišta Sarajevo: Budimo tim za promjene

Ministrica Sanja Vlaisavljević, nakon molbe za održavanje sastanka, upriličila je danas u svom Kabinetu, radni susret sa predstavnicima Narodnog pozorišta Sarajevo, direktorom Dinom Mustafićem, predsjednicom Upravnog odbora, Edinom Papo i predsjednikom Umjetničkog savjeta, Josipom Pejakovićem.

Ravnatelj Dino Mustafić ukazao je na probleme sa kojima se ova značajna institucija suočava godinama te istakao potrebu strateških promjena jer bez finansijske potpore, u pitanje se dovodi egzistiranje pozorišta.

Predsjednica Upravnog odbora, Edina Papo, ukazala je na to da baletna umjetnost iziskuje značajnija sredstva kako bi se repertoar obnovio te Ansambl Baleta održao i obnovio.

Predsjednik Umjetničkog savjeta, Josip Pejaković, govorio je o statusu umjetnika i glumaca te njegovim višegodišnjim pokušajima da se on pokuša približiti regionalnim i evropskim standardima. Dodao je da ga današnji sastanak ohrabruje jer je ministrica Vlaisavljević promptno prihvatila sastanak za koji je na samom početku svog obraćanja naglasila da nije kurtoazan nego sastanak s kojim želi početi dijalog s ciljem nadilaženjem svih nagomilanih problema kako u ovoj tako i u drugim instritucijama.

Ministrica je naglasila kako se umjetnici moraju okrenuti prezentiranju pozitivnih vrijednosti umjetnosti, te da zajeno, kao tim možemo načiniti, za početak, bar male korake koji će ohrabriti umjetnike da budu vidljivi, prepoznati i uvaženi u društvu.

Ocijenila je da Ministarstvo i institucije, udruge i organizacije na koje se odnosi kultura i koje djeluju u oblasti kulture nisu, niti smiju biti okrenuti jedni od drugih, nego jedni prema drugima,