28 Maja, 2024

Ministrica Vlaisavljević posjetila katoličke župe klišanskoga kraja

U ponedjeljak, 27. maja 2024. godine ministrica Vlaisavljević posjetila je Župu Presvetog Srca Isusova Obri i Župu sv. Ante Padovanskog Podhum-Žitače. Uz ministricu Vlaisavljević, u posjetu župama bili su predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović i predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač.

Delegaciju hrvatskih dužnosnika dočekali su don Marin Marić, župnik župa Obri i Solakova Kula,  fra Ivica Karatović, župnik u župi Podhum-Žitače i predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Konjic Ivan Antić.

Razgovarajući o ovom kraju s domaćinima, istaknuto je da je ovo područje bogato duhovnim zvanjima te kulturom i tradicijom hrvatskoga naroda. Nažalost, mali je broj povratnika, a samim time i mogućnosti za projekte i saradnju.

U prvom dijelu susreta u Župi Presvetog Srca Isusova Obri don Marin Marić govorio je o ovoj župi kao i župi Solakova Kula te o njihovom potencijalu u segmentu zaštite kulturnog-historijskog nasljeđa. Također, don Marin je upoznao goste i s monografijom „Klis – Neretvica. Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ autora Ivana Anđelića u kojoj je opisan ovaj kraj u kojem je prije nedavnoga rata živjelo oko šest tisuća katolika u tri župe, a koji su u tragičnim okolnostima, od nastanka Jablaničkog jezera do nedavnoga rata, najviše stradali.

U drugom dijelu susreta gosti su obišli najstariju katoličku crkvu toga kraja i jednu od najstarijih u Hercegovini. Istaknuto je da je nužna obnova i zaštita ovog zdanja s obzirom da je župa bila središte života katoličkoga puka.

U konstruktivnom dijalogu delegacije hrvatskih dužnosnika, napomenuto je da se ovim susretom otvara priča o nužnosti obnove historijskih i kulturnih spomenika ovog kraja.

Na koncu, ministrica Vlaisavljević naglasila je da će Federalno ministarstvo kulture i sporta biti podrška u procesu zaštite kulturno-historijskih spomenika, a sve s ciljem očuvanja nasljeđa hrvatskog katoličkog naroda ovih krajeva.