21 Aprila, 2014

Ministar Salmir Kaplan sasatao se s delegacijom iz Eskišehira

{loadposition like}

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i savjetnik premijera FBiH Haris Abaspahić su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, primili delegaciju oblasti Eskišehir u Republici Turskoj na čijem čelu je bio guverner Gungor Azim Tuna.

Tokom sastanka naglašeni su prijateljski odnosi dvije zemlje, kao i potreba za intenziviranjem saradnje u svim sferama života. Delegacija iz Eskišehira, koju su činili rektori univerziteta, načelnici općina, profesori i predstavnici privredne komore, upoznala je Kaplana i Abaspahića s kulturnim manifestacijama koje organizuju s ciljem oživljavanja i jačanja odnosa akademskih zajednica Bosne i Hercegovine i Turske.

Ministar Kaplan je ukazao na tradicionalno dobre odnose dviju zemalja, naglasivši potrebu da se oni na bilateralnom i regionalnom planu i dalje unapređuju. Ovom prilikom, gosti iz Turske pozvali su domaćine da prisustvuju naučnoj konferenciji, na kojoj će učestvovati izlagači iz obje zemlje u oblastima kinematografije, migracija, umjetnosti i arhitekture.

Ova konferencija je temelj za buduću saradnju i korisna je nadolazećim naraštajima.