29 Januara, 2014

Ministar Salmir Kaplan i ambasador Francuske Roland Gilles razgovarali o programu obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

{loadposition like}

Ministar Salmir Kaplan i ambasador Francuske Roland Gilles razgovarali o programu obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, sastao se jučer sa ambasadorom Francuske u Bosni i Hercegovini, Rolandom Gillesom.

Ambasador Gilles ovom prilikom je prezentirao ministru Kaplanu program obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, koji bi trebao biti upriličen u junu ove godine. Ambasador Gilles je istakao kako je namjera da se kroz kulturne i sportske događaje iz Sarajeva pošalje poruka mira i prijateljstva. S ciljem koordinacije i realizacije planiranih događaja, Francuska je inicirala i otvaranje Fondacije „Sarajevo, srce Evrope“.

U sklopu programa obilježavanje ove značajne godišnjice, bit će organiziran Bečki koncert u Vijećnici, te velika profesionalna biciklistička utrka, koja će biti upriličena u saradnji sa „Tour de France“ i Biciklističkim savezom BiH. Također je planirano i snimanje filma „Mostovi Sarajeva“, u kojem će učestvovati šesnaest režisera iz cijele Evrope.

Osim kulturnih i sportskih događaja, kako je najavio ambasador Gilles, planirana je obnova Olimpijskog muzeja u Sarajevu, jedne od najznačajnijih institucija sarajevske Olimpijade.

Ministar Kaplan izrazio je zadovoljstvo zbog zalaganja i brojnih aktivnosti koje Francuska namjerava realizirati u narednom periodu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Također je naglasio da će Federalno ministarstvo kulture i sporta biti na raspolaganju, u skladu sa mogućnostima, posebno kada je riječ o obnovi Olimpijskog muzeja.